poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sałatka z "bobaskami" z kurczaka

To sałatka-hit, nasze ulubione, wymyślone już dawno połączenie drobiowego mięsa w boczku z winogronami, kozim serem, orzechami i pysznym owocowo-musztardowym dressingiem, które wszystkim przypada do gustu. Brzmi dziwnie? Może troszeczkę, ale naprawdę warto spróbować!



Na zdjęciu powyżej widzicie jedną z wersji tej sałatki (która powstała na naszych majowych warsztatach) - podaną w liściu sałaty lodowej, z pestkami słonecznika zamiast orzechów i bez koziego sera. Tutaj (klik) znajdziecie wersję oryginalną z indykiem i trochę innym dressingiem. Ale najważniejszym składnikiem są oczywiście bobaski, czyli małe zawijaski z kurczaka lub indyka.
To taka sałatka, w której można zakochać się od pierwszego spróbowania. To także ulubiony "numer popisowy" kilku naszych kolegów, którzy przygotowują ją samodzielnie swoim żonom na uroczyste kolacje. Podobno działa :)
Przepis w nowej wersji wklejamy na specjalne życzenie kilku osób :) Smacznego!


Sałatka z "bobaskami" z kurczaka, winogronami, kozim serem i słonecznym dressingiem

SKŁADNIKI: (1 porcja) 
  • po trochu rzymskiej i lodowej sałaty 
  • kilka listków rukoli 
  • 80-100 g piersi z kurczaka 
  • 3-4 cienkie i długie plasterki chudego boczku wędzonego 
  • kilka kulek winogrona czerwonego 
  • kilka płatków twardego, koziego sera 
  • garść orzechów lub pestek słonecznika
  • pieprz do smaku 
  • pomidorki koktajlowe - do dekoracji
    sos: 
  • sok z ¼ pomarańczy lub 1 dużej mandarynki 
  • łyżeczka łagodnej musztardy (najlepiej jak najbardziej żółtej)
  • olej rzepakowy lub łagodna oliwa (ok. 1 łyżka) 


PRZYGOTOWANIE: 
1. Kurczaka pokroić na nieduże kawałki. Każdy delikatnie oprószyć pieprzem (nie trzeba go solić, bo boczek jest wystarczająco słony) i zawinąć w pół plasterka boczku.
2. Grillować lub usmażyć na odrobinie oleju, aż boczek się zarumieni i wytopi się z niego większość tłuszczu. Podczas grillowania lub smażenia kilkakrotnie obracać, by bobaski równomiernie się przyrumieniły.
3. W tym czasie opłukać, osuszyć i porwać sałaty, umyć rukolę, winogrona przekroić na pół i usunąć pestki, a ser zetrzeć na cieniutkie płatki.
4. Na talerzu układać sałaty, połówki winogrona i upieczone lub zgrillowane “bobaski”.
5. Składniki na sos dokładnie wymieszać. Polać sałatkę. Całość posypać płatkami koziego sera i orzechami lub pestkami dyni. Można też udekorować pomidorkami koktajlowymi.


Tak była przygotowywana przez Izkę na naszych warsztatach w CSW; Fot. Tytus Szabelski

Bobaski mają wzięcie / warsztaty majowe w ramach Wolnej Soboty :)
Wersja cateringowa - już z orzechami i kozim serem

10 komentarzy:

  1. Potwierdzam, że jest przepyszna, szczególnie do serca przypadł mi dressing :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycałam się na warsztatach, zachwycam się teraz.To było pyszne ! Już dwa razy robiłam ją w domu

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziwnie? Nie! Brzmi pysznie i wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam jakość Waszych zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra! Na pewno smakuje wyśmienicie !
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie połączenie kurczaka - prosta sztuczka, a kurczak zupełnie zmienia swe oblicze ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)