sobota, 29 czerwca 2013

Brownie z masłem orzechowym

Rustykalne, intensywne, lekko słone, wilgotne (ale nie za bardzo)... po prostu cudowne. Brownie z masłem orzechowym było moim marzeniem od czasu gdy w programie "Ugotowani" robiła je Ola :) Ponad dwa tygodnie temu zdecydowałam się je upiec po raz pierwszy i okazało się objawieniem! Achom i ochom nie było końca :) W końcu brownie - najlepszy zakalec na świecie - ma wielu fanów.



Zaczęły się pytania o to jak zostało zrobione. Przygotowanie jest prostsze niż mogłoby się wydawać - potrzebnych jest 7 składników i ok. 40 minut, by stworzyć "to cudo".
Korzystałam z przepisu Panny Malwinny, ale lekko zmodyfikowałam proporcje i dostosowałam całość do większej blachy, by nasycić więcej osób :)


Brownie z masłem orzechowym

SKŁADNIKI:
(blacha 25 x 35 cm)
  • 300 g gorzkiej czekolady (wystarczy taka o zawartości 65 % kakao)
  • 200 g masła
  • 300 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki
  • 4 łyżki kakao
  • ok. 200-250 g masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół).
2. Do garnka włożyć masło i zacząć je rozpuszczać na wolnym ogniu.
3. Dodać połamaną w kostkę czekoladę i cukier - podgrzewać, mieszając, aż czekolada się rozpuści a masa będzie gładka.
4. Zdjąć z ognia i po 2-3 minutach można zacząć wbijać jajka - pojedynczo, po każdym miksując masę.
5. Przesiać mąkę i wymieszać ją z kakao, po czym stopniowo, stale miksując, wsypywać ją do masy.
6. Przygotować formę - wyłożyć dno i brzegi papierem do pieczenia.
7. Wylać masę i wyrównać. Łyżeczką nakładać masło orzechowe (jak na zdjęciu:)), po czym patyczkiem zrobić esy floresy.
8. Piec ok. 25-30 min. Wyjąć z formy dopiero po wystudzeniu.







9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię połączenie czekolady - masła orzechowego. Wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile bym dała, żeby zatopić teraz swoje ząbki w tym cudzie :D Na pewno smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  3. Brownie i masło orzechowe.....Ale narobiłyście ochoty! Jak już skończę odchudzanie, na pewno wypróbuję! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam kiedyś w Stanach takie i do tej pory pamiętam ten smak. Dzięki za przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Masło orzechowe jest dosyć zwarte i chciałam się zapytać czy ma takie być. Chciałam upiec to ciasto jakoś w tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie trzeba z nim robić :) Na drugim zdjęciu pod tekstem widać, że w zasadzie zostawiłam "łyżeczki" masła na powierzchni brownie - one same wtopią się w ciasto. Żeby Ci się lepiej nakładało masło orzechowe zostaw je w temp. pokojowej.

      Usuń
  6. Ale pyszności, właśnie w lidlu tydzień amerykański i zrobiłam mały zapasik masełka, ten przepis na pweno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam brownie, a z masłem orzechowym jeszcze go nie próbowałam. Koniecznie zapisuję do wypróbowania, bo wygląda nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. matko, aż nie chce myśleć ile to może mieć kalorii!
    ps. moje dietetyczne zboczenie zawodowe czasem się odzywa ;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)