poniedziałek, 20 maja 2013

Słodko-ostra pasta jajeczna z kiełkami pszenicy

Od majowego numeru współpracujemy z miesięcznikiem dla kobiet "iAM" i zapełniamy kilka e-stron naszymi przepisami :) Miesięcznik jest dostępny za darmo na tabletach Apple i na większości tabletów z systemem Android (o rozdz. ekranu przynajmniej 1280 x 800 pixeli). Więcej informacji możecie znaleźć na stronie iAM - tam też jest link do pobrania aplikacji.



Cztery przepisy, które przygotowałyśmy w maju, miały dość istotny wspólny wątek - kiełki. Zaczęło się od hodowania i próbowania różnych gatunków, a skończyło na prostych i pysznych potrawach z dodatkiem kiełków pszenicy, kozieradki, lucerny i buraczka (choć wyhodowałyśmy dużo więcej odmian:)). W najbliższych dniach pokażemy Wam wszystkie cztery pomysły, a zaczynamy od śniadaniowej klasycznej propozycji - pasty jajecznej z dodatkiem musztardy i miodu, z lekko słodkimi i soczystymi kiełkami pszenicy. Najlepsze są bardzo młode - 2-3 dniowe - im dłużej pszenicę zostawicie w kiełkownicy, tym zielona część będzie większa, a dobrych, skoncentrowanych składników mniej. Nam pszenica urosła trochę za dużo, co absolutnie nie przeszkodziło w jej wykorzystaniu do pasty :)


Słodko-ostra pasta jajeczna z kiełkami pszenicy

SKŁADNIKI:

(2 porcje)
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka ostrej lub łagodnej musztardy (w zależności od upodobań) 
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 
  • 0,5 łyżeczki płynnego miodu 
  • garstka kiełków pszenicy 
  • sól, młotkowany pieprz do smaku
    do podania: 
  • świeże pełnoziarniste bułeczki lub krakersy 
  • jeszcze trochę kiełków pszenicy

PRZYGOTOWANIE: 

1. Jajka ugotować na twardo.
2. Większość kiełków pszenicy posiekać drobno jak szczypiorek.
3. Jajka bardzo drobno pokroić, dodać musztardę, miód i jogurt i wymieszać.
4. Przyprawić pastę solą, pieprzem i dodać posiekane kiełki.
5. Przed podaniem schłodzić. Na gotowych kanapkach dekorować kiełkami pszenicy.


6 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentuje, na pewno wypróbuję, bo jestem wielbicielką past jajecznych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowity i zdrowy pomysł na śniadanie:) Na pewno wypróbuję, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Narobiłaś mi ochoty na taką pastę jajeczną :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiełki uwielbiam, jajecznica jest moim zdaniem przepyszną klasyką, która będzie trwała wieki i nigdy nie zginie :D Przepyszne śniadanko !

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie to wygląda, wczoraj zrobiłam taką pastę,ale też na chleb położyłam, a nie do jajka z powrotem, pycha
    http://mieszak.pl/recipe_controller/show_recipe/9687

    następną zrobię, jak tu w przepisie, wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)