wtorek, 14 maja 2013

Kotleciki z dorsza i krewetek + frytki z cukinii

Wszelkiego rodzaju kotleciki i pulpeciki to moje ulubione dania z serii "comfort food". Kojarzą się z domowym ciepłem, charakterystycznym zapachem oleju i masła, który mama potrafiła opanować jak nikt inny... bo jeśli już smażymy to musimy wiedzieć jak, żeby sobie nie zaszkodzić. W domu podstawą była żeliwna patelnia + dobrze rozgrzany olej, dzięki temu mięso/ryba nie wchłaniały tyle tłuszczu.




My w naszej kuchni używamy nieprzywierających patelni i znacznie mniej tłuszczu, ale nadal lubimy pyszne, odpowiednio przyrumienione kotleciki. Z dobrze dobranymi dodatkami są najlepszym sposobem na chandrę :) Tak jak te dzisiejsze - z dorsza i krewetek, z ziołowymi "frytkami" z cukinii i serkiem o smaku tzatziki. Można je zabrać na piknik, spakować do pudełka z lunchem lub włożyć w bułkę. W każdej postaci będą wyśmienite :)


Kotleciki z dorsza i krewetek + frytki z cukinii

SKŁADNIKI:
  • 300 g dorsza bez skóry (filet lub kostka)
  • 150 g krewetek tygrysich (surowe szare lub parzone, mrożone)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • sól morska
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • limonka
  • 2 średnie cukinie
  • suszony tymianek
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy do smażenia + łyżka masła
  • kremowy serek tzatziki, z ziołami lub ze szczypiorkiem lub sos tzatziki

PRZYGOTOWANIE:
1. Krewetki jeśli są zamrożone rozmrozić pod strumieniem chłodnej wody na sitku i osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć pancerzyki i ogonki.
2. Dorsza i krewetki drobno posiekać bardzo ostrym nożem.
3. Ząbek czosnku i cebulę posiekać jak najdrobniej i dodać do ryby z krewetkami wraz z pietruszką. Doprawić solą, pieprzem i limonką - spróbować czy smak nam odpowiada, po czym dodać jajko.
4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cukinie pokroić na paski kształtu frytek, wymieszać w misce z 2 łyżkami oliwy z oliwek i czubatą łyżeczką tymianku. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypać solą morską. Piec 20 minut.
5. Z masy rybno-krewetkowej tworzyć kulki wielkości małej mandarynki, lekko spłaszczać, obtaczać w bułce tartej.
6. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor, pod koniec smażenia dodać na patelnię masło (dla smaku).
7. Kotleciki przekladac na talerz z recznikiem papierowym, aby zlikwidować nadmiar tłuszczu.
8. Przełożyć kotleciki do piekarnika na blachę z cukinią na ostatnie 7-10 minut pieczenia.
9. Całość podawać razem z cząstkami limonki i sosem lub serkiem tzatziki.





9 komentarzy:

  1. czy można zamiast krewetek dodać paluszki surimi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja jest inna i na pewno nie będzie to to samo, ale możesz spróbować.

      Usuń
  2. Super pomysł! Wszystko to co kocham i to w takiej zdrowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na pyszny i zdrowy obiad :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jestem w niebo wzięta! Kocham takie dania :) Rybka, krewetki i cukinia... Nie nooooo, ale żeś to wymyśliła idealnie!!! CHCĘ!

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy z mrozonej -znaczy rozmtozonej rybki tez wyjda? Masz doswisdczenie z mrozons rybka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak - trzeba ją tylko całkowicie rozmrozić i później osuszyć ręcznikiem papierowym.

      Usuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)