niedziela, 2 grudnia 2012

Sałatka nicejska

Świeży tuńczyk to rarytas - nie tak łatwo dostępny, drogi, ale kuszący. Raz na jakiś czas chcemy sobie przypomnieć jego smak. Jak go przyrządzić, żeby niczego nie popsuć, żeby był miękki, nie za suchy i nie smakował jak ten z puszki? Do głowy przychodzi oczywiście sushi, ale przekopuję internetowe archiwa i znajduję zdjęcia takie jak to i to. Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem brzmi wyjątkowo dobrze, więc do dzieła! Kilka godzin marynowania, kilka minut smażenia, układanie na talerzu i gotowe :) Dla mnie wersja półsurowa z sosem musztardowym, dla M. wysmażona i z sosem czosnkowym - obie wyśmienite. Jeśli chcecie przygotować tuńczyka w wersji półsurowej to ważne jest, żeby był jak najświeższy - badanie świeżości można przeprowadzić "węchowo" lub po prostu zawrzeć znajomość z panią ze stoiska z rybami i przybyć w dzień dostawy.  


SKŁADNIKI:
(3 porcje)
  • 300 g świeżego tuńczyka (stek)
    marynata:
  • 2 łyżki łagodnej oliwy
  • ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • pół małej papryczki chili
  • sól, pieprz, sok z cytryny
    pozostałe składniki:
  • 3 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • młody szpinak 
  • 3 łyżeczki kaparów
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • pomidorki koktajlowe
  • plasterki ogórka, kiełki - do dekoracji
    sos musztardowy:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Tuńczyka opłukać. Oliwę wymieszać z pokrojonym w plasterki czosnkiem, papryczką chili i igiełkami rozmarynu. W tej marynacie zanurzyć tuńczyka i wstawić do lodówki na kilka godzin. 
2. Ugotować ziemniaki w mundurkach oraz jajka.
3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać 1-2 łyżki wody.  
4. Rozgrzać grilla lub patelnię z nieprzywierającą powłoką. Z wyjętego z marynaty tuńczyka zdjąć czosnek, papryczki i rozmaryn. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron i pokropić sokiem z cytryny. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (lub grillu), przez ok. minutę z każdej strony (jeśli chcecie przesmażony - to po ok. 3 min.). Po zdjęciu z patelni chwilę wystudzić przed krojeniem. 
5. Na talerzach rozłożyć szpinak, oliwki, kapary, pomidorki, pokrojone ziemniaki i jajka i tuńczyka. Polać sosem, oprószyć solą i pieprzem i udekorować plasterkami ogórka i kiełkami. 


4 komentarze:

  1. Ale tutaj świątecznie już :-) Apetycznie wygląda ten tuńczyk - nigdy takiego nie jadłam, u mnie raczej nie można go dostać. Może kiedyś dane mi będzie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podwójny tuńczyk i biorę od razu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi sie podba:) i takie sliczne zdjecia...klasyka ale ladnie podana zawsze cieszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Perfekcyjnie usmażony.Gratuluję wpisu na stronie Polska gotuje.Halibut (biały)należy do jednych z bardziej ulubionych ryb.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)