czwartek, 29 listopada 2012

Tatar z marynowanego łososia...

Niektórzy mają obawy przed jedzeniem surowej ryby, ale ten tatar z "ugotowanego" w kwasie łososia rozwieje obawy nawet najbardziej zatwardziałych oponentów. Jest pyszny! Pszenne, ciepłe bliny, czarny kawior i marynowany w cytrynie z cukrem łosoś, wymieszany z ogórkiem, rzodkiewką i cebulką - kompozycja ciesząca oczy i kubki smakowe. W sam raz na romantyczną kolację (w końcu część składników to rozgrzewające zmysły afrodyzjaki:)). Gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
(4 porcje)
  • 200 g świeżego filetu z łososia, bez skóry
  • 2 łyżki pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego (bez skórki i pestek)
  • 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę rzodkiewki
  • 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli
  • jogurt naturalny mały
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżeczki czarnego kawioru
  • cząstka limonki lub cytryny
  • listki kolendry, sałata radicchio, kiełki lucerny - do dekoracji
    do marynowania:
  • sok z dużej cytryny
  • 2 łyżki cukru
    bliny pszenne:
  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
1. Łososia pokroić ostrym nożem na cienkie plastry ok. 0,5 mm grubości. Sok z cytryny wymieszać dokładnie z cukrem - marynata ma być smaczna, nie za kwaśna, nie za słodka. Umieścić w niej łososia i zostawić na kilka godzin lub na całą noc w chłodnym miejscu.
2. Przygotować ciasto na bliny: w średniej misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę maki i 1/4 ilosci mleka. Wymieszać dokładnie, odstawić rozczyn na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę mąki i mleka oraz sól. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany, odstawić ponownie na 10-15 minut do wyrośnięcia.
3. Przygotować sos: jogurt doprawić pieprzem, solą oraz łyżką posiekanego koperku (opcjonalnie szczyptą cukru).
4. Łososia wyjąć z marynaty, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cienkie paski a następnie w drobną kostkę. Wymieszać z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, rzodkiewką i cebulką oraz posiekanym koperkiem. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
5. Bliny smażyć na średnio rozgrzanym oleju, na złocisty kolor z obu stron (w zależności od wielkości po 1 większej lub 2 mniejsze na porcję).
6. Bliny układać na talerzach, na blinach tatar przy użyciu ringu (można go wyciąć ze zwykłej, plastikowej butelki po wodzie mineralnej 0,5 ml :))
7. Udekorować odrobiną kawioru, cząstką limonki oraz sosem koperkowym. Udekorować sałatą, ziołami i kiełkami.




































































Przepis bierze udział w konkursie / akcji:

3 komentarze:

  1. Cudeńko - lubię jak się tak kreatywnie realizujecie na talerzach dziewczyny! Jest z czego czerpać inspiracje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi być pyszne..i jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)