środa, 25 stycznia 2012

Wątróbka z cebulką i pieczonym jabłkiem

Nawet bardzo tradycyjne danie takie jak wątróbka z cebulką i jabłkiem można podać zupełnie inaczej. Dzięki temu, że jabłko pieczemy w całości zachowuje ono pełnię aromatów wzbogaconą lekko osłodzoną miodem żurawiną, wątróbka ma swój charakterystyczny smak, który nie został zmieniony przez cebulkę... a na widelcu możemy sobie skomponować kęs dla nas idealny, dobierając po kawałku ze wszystkich komponentów tego dania ;) Proste, pyszne, tanie i całkiem efektowne! ;)

SKŁADNIKI:
(2 porcje)
  • 0,5 kg jędrnej, świeżej wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 biała cebula
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki żurawiny
  • 2 łyżeczki miodu
  • olej
  • sól
  • 100 ml czerwonego octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w piórka i zeszklać na 2 łyżkach oleju. Umieścić w kokilce żaroodpornej. Wątróbkę oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Z jabłek ściąć wierzch, wydrążyć otwór (np. łyżeczką do wycinania kulek z arbuza). W środku umieścić żurawinę i miód. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jabłka umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub naoliwionej formie żaroodpornej. Piec 15-20 minut.
W tym czasie przygotować wątróbkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wątróbkę obtoczyć w mące i umieścić na patelni. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, przez ok. 10 minut. Pod koniec podlać octem balsamicznym, zredukować. Cebulkę podgrzać chwilę w piekarniku. Wątróbkę doprawić solą i pieprzem. Podawać z cebulką, pieczonym jabłkiem i puree ziemniaczanym (lub pszenną bułką).

9 komentarzy:

  1. Szczególnie to jabłko mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie!
    Magiczne kolory jabłuszka.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem, że nie każdy przepada za wątróbka, ale w różnych zestawieniach smakowych można wyczarować takie pyszności, że nawet dzieci zjedzą ze smakiem. Bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam watrobke .. której nie robie w domu ponieważ nikt nie lubi .. ale jak zajade do mamy tam pełen wypas .. wszyscy kochaj wątróbkę ... najlepiej jeszcze smakuje z brzoskwiniami mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam:) - ale ja smażę 2 minuty na ostrym ogniu- jest wtedy idealna -:) najlepiej wyjada się masełko bułeczką:)mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie podane-jak w restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem wielką fanką wątróbki smazonej z cebulką, ale koniecznie muszę mieć do niej ziemniaczki i ogórka kiszonego :)
    Pięknie ją podałaś!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)