niedziela, 15 stycznia 2012

Kolorowa sałatka owocowo-warzywna

Już niedługo Walentynki - Święto Zakochanych. Jest to dobry pretekst, by powoli pomyśleć nad menu na romantyczną kolację. Oczywiście ta okoliczność nie powinna być jedyną okazją do przygotowania wyjątkowego posiłku dla drugiej osoby. Może już teraz warto przetestować ten przepis, ponieważ sałatka jest naprawdę pyszna, lekka, kusząca kolorami... a okazją może być każdy wspólnie spędzony czas :)

SKŁADNIKI:
  • 1/2 sałaty lodowej (lub mała główka rzymskiej)
  • 2 średnie pomidory (lub kilkanaście koktajlowych)
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 cebulka czerwona
  • 1 mała papryka (najlepiej mix kolorów)
  • mała kiść dużych, czerwonych winogron
  • 2 dojrzałe owoce kiwi
  • 1 słodka pomarańcza
  • garść kiełków, np. rzodkiewki, słonecznika
  • garść orzeszków piniowych
  • grzanki czosnkowe
dressing:
  • 1/5 szklanki oleju z góry Św Wawrzyńca lub mix oleju rzepakowego z oliwą w proporcjach 1:1
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na dressing dobrze wymieszać. Dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji można dodać 2 łyżki wody z czajnika.
Wszystkie warzywa opłukać i osuszyć. Sałatę porwać, cebulę pokroić w cienkie krążki, ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć łyżeczką pestki i pokroić. Resztę warzyw pokroić dowolnie. Wszystko umieścić w dużej salaterce.Winogrona przekroić na pół i usunąć pestki, dodać kiwi i cząstki pomarańczy, którą należy wyfiletować, by pozbyć się błonek. Dodać kiełki i orzeszki. Podawać z grzankami i dressingiem. Wymieszać dopiero przed podaniem!

* Grzanki - 4 kromki czerstwego chleba z foremki (użyłam razowego) okroić ze skórek i pokroić w kostkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C, umieszczając chleb na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Spryskać oliwą w sprayu i posypać czosnkiem granulowanym. Piec kilka minut do uzyskania złotego koloru. Nie przypalić!

* W podanej wersji jest wegańska, ale może być także dodatkiem do mięsa lub ryby.



8 komentarzy:

  1. Hmm, hmm, hmm, poczułam powiem lata na talerzu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wielką fanką takich sałatek. Pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. O jak kolorowo i antydepresyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wow... ile kolorów tyle witamin :) samo zdrowie w tej sałatce widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. :) cóż za pełnia kolorów!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż się przyjemniej robi jak patrzę na tą ferię barw.

    OdpowiedzUsuń
  7. oj, zjadłabym coś tak kolorowego z chęcią

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)