niedziela, 29 stycznia 2012

Udka z kurczaka w glazurze + słodko-słone ziemniaczki

Kupujecie gotowe marynaty do mięsa? My nie, bo stworzenie własnej, aromatycznej marynaty wcale nie jest trudne. Co prawda trzeba nabyć kilka małych buteleczek: sos sojowy, sos Worcestershire czy ocet ryżowy, ale starczają one na długo i do niejednej marynaty mogą służyć :)
Mięso tak przygotowane ma chrupiącą skórkę i rozpływa się w ustach. Idealnie pasują do niego słodko-słone ziemniaczki i lekka surówka. Sycący obiad w amerykańskim klimacie gotowy!

SKŁADNIKI:
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki whisky
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka czerwona
  • 1/2 małej ostrej czerwonej papryczki
  • olej 
ziemniaczki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE:
Udka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulkę, czosnek i papyczkę drobno posiekać. Wymieszać w miseczce z resztą składników na marynatę (bez oleju). Udka umieścić w zamykanym woreczku wraz z marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy otwieramy lodówkę możemy raz po raz potrząsnąć woreczkiem, by marynata w równym stopniu obtoczyła mięso.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Udka wyciągnąć z marynaty (zostawić resztę na później), umieścić w wysmarowanej olejem zamykanej brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Jeśli nie macie pokrywy do naczynia, należy umieścić je w rękawie do pieczenia, zamknąć i nakłuć 2-3-krotnie wierzch. Piec przez godzinę. Resztę marynaty podgrzać do zgęstnienia. Temperaturę piekarnika zwiększyć do 200 stopni. Brytfankę odkryć (lub usunąć rękaw foliowy), mięso obrócić, posmarować zredukowaną marynatą i podpiec 15 minut, obrócić ponownie i posmarować resztą, zapiec do zarumienienia skórki kolejne 15 minut. Podawać z ziemniaczkami i dowolną surówką (np coleslaw).

W połowie pieczenia można już przygotować ziemniaczki. Jeśli mają jasną, cienka skórkę nie trzeba ich obierać. Nie wymagają też wcześniejszego gotowania. Pokroić w kawałki wielkości orzecha włoskiego i wymieszać w misce z syropem klonowym, sosem sojowym i olejem.
Ziemniaczki umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni. Podawać z kurczakiem.








10 komentarzy:

  1. Świetnie przyprawiona marynata, uwielbiam mięso w takiej glazurze!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna marynata, będę musiała ją wypróbować :), piękne zdjęcia aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Udka prezentują się rewelacyjnie. Nawet nie musiałabym robić zakupów, aby przyrządzić taką marynatę, bo mam wszystkie składniki w domu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kurczaka w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jaka glazura. Rzuca się w oczy i na pewno pysznie smakuje, robiłam kiedys coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
  6. juz od samego oglądania, człowiek nabiera wilczego apetytu!
    prezentuje się niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Eksperymentuję ostatnio z marynatami, więc to kolejna inspirująca propozycja do wykorzystania. Dzięki! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo apetyczne zdjęcia - kuszące... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)