niedziela, 1 stycznia 2012

Sernik waniliowy z ananasem

I mamy Nowy Rok 2012. Oby był lepszy od poprzedniego :) Wchodzimy w niego nieco leniwie z lekkim bólem głowy po nocnym szaleństwie :) Czas na pierwszy noworoczny post. Menu sylwestrowe było wyjątkowo bujne. Przy tej okazji w kuchni się działo, a piekarnik pracował prawie cały czas. Były pijane daktyle w boczku, paluchy z szynką wędzoną i rukolą, karaibskie kąski z sałatką z paluszków krabowych, zapiekane marynowane papryki z fetą, grillowane ziemniaki z łososiem i serkiem, focaccia krucho-drożdżowa z oliwkami i cebulą oraz sos czosnkowy, paszteciki z mięsem, galaretka z wędzonym kurczakiem, warzywami i jajkiem, kurczak pieczony z szalotkami, białym winem nadziewany grzankami, tropikalne crumble z bitą śmietaną i poniższy sernik. Pozostałe zdjęcia i receptury niebawem :)
Postanowienia noworoczne? 365 nowych przepisów:)

SKŁADNIKI:
(inspiracja: Słodka Kuchnia Polska - Ewa Aszkiewicz)

  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 filiżanki pokruszonych herbatników (Digestive lub Petit Beurre:)
  • 800 g waniliowego serka homogenizowanego Danio
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka
  • 1 cytryna (skórka + sok)
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 7-8 plastrów ananasa z puszki
  • cukier puder do posypania
  • laska wanilii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Dno oraz brzegi okrągłej 23 cm tortownicy wysmarować obficie masłem i wysypać pokruszonymi w moździerzu herbatnikami. Plasterki ananasa pokroić na drobniejsze kawałki, osuszyć ręcznikiem papierowym. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. W dużej misce umieścić serek, dodać cukier i cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a następnie sok, skórkę cytrynową i przesiane obie mąki. Masę wylać na herbatniki, a na wierzchu umieścić kawałki ananasa. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu przez godzinę, do uzyskania lekko zarumienionych brzegów (jak na zdj.). Upieczony sernik zostawić przez 15 minut w wyłączonym piekarniku, po czym uchylić lekko drzwiczki i wyjąć ciasto, gdy temperatura nieco spadnie. Ostudzony sernik wyłożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i udekorować laską wanilii. Podawać schłodzony z filiżanką dobrej kawy.

8 komentarzy:

  1. Ananas z puszki.. szkoda :)
    Ciekawy pomysł z serkiem homogenizowanym. Połączenie smaków tez mi sie podoba.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny ten sernik. Uwielbiam ananasa, bardzo udane połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze życzenia w tym roku, spełnienia marzeń, tych kulinarnych przede wszystkim :) Bogata lista. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. imponująco brzmi lista tych wszystkich pyszności, o których piszesz, koniecznie chcę je zobaczyc!
    a sernik.. zapowiada się najpyszniej.

    OdpowiedzUsuń
  5. też mam nadzieję, że nastały właśnie rok będzie lepszy. poprzedni dał mi sie nieźle we znaki. oby było lepiej.
    wspaniały sernik. jeśli tak smakowite miałby byc czasy, jakie nas czekają podczas tego roku, po prostu mielibyśmy raj na ziemi!
    cudowny sernik.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojoj, jesteś bezlitosna z tym ciastem! Jaki ma kolor wspaniały... A menu na Sylwestra naprawdę imponujące :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też zaczęłam sernikiem (ale różanym)! No i bólem głowy...:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)