poniedziałek, 23 stycznia 2012

Pappardelle w kremowym sosie z suszonymi podgrzybkami i serem gruyère

Wizyta w Bydgoszczy była okazją, żeby odwiedzić sklep, którego w Toruniu nam trochę brakuje :) Zakupy były skromne: oliwa z Grecji, mały kawałek szwajcarskiego gruyère i promocyjne opakowanie dwóch makaronów Lubelli z grzybami suszonymi.  Niedzielny obiad niemal sam się skomponował. Kaloryczny - to fakt, ale absolutnie przepyszny - jeden z lepszych makaronów, jakie ostatnio miałam okazję jeść. Kremowy, aromatyczny grzybowy sos, listki tymianku i płatki sera gruyère to kompozycja idealna. Bardzo gorąco polecam! :)

SKŁADNIKI:
  • 250 g makaronu pappardelle
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 250 ml śmietanki 36%
  • sól
  • sos sojowy
  • świeżo mielony pieprz
  • listki tymianku
  • 50 g sera szwajcarskiego gruyère
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby przepłukać dokładnie, umieścić w rondelku, zalać 1 szklanką wrzątku i tak namoczone odstawić na 20 minut. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle i odstawić do momentu dodania grzybów.
W międzyczasie makaron umieścić w garnku z gotującą się, osoloną wodą z dodatkiem oliwy i ugotować al dente wg czasu podanego na opakowaniu. Przelać na sicie zimną wodą.
Podgrzybki gotować 20 minut w wodzie, w której się moczyły, po czym dodać do cebuli i umieścić na ogniu. Gdy zawartość patelni się zagotuje, dolać śmietankę, zmniejszyć ogień i mieszać do zgęstnienia sosu. Doprawić dobrze solą, odrobiną sosu sojowego i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Makaron dodać na patelnię i wymieszać z sosem.
Podawać posypany tymiankiem ze startym na płatki serem gruyère. Jako dekoracji użyłam sosu balsamicznego o aromacie truflowym, który idealnie zgrał się z mocno grzybowym smakiem.

12 komentarzy:

  1. Pal licho kalorie! Dwie porcje od razu poprosze :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie ...smakuje zapewne równiez wspaniale .. kocham suszone grzyby ich aromat i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie podane :) Danie w sam raz na mój makaronowy konkurs ;) http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/01/makaron-rzadzi-zdrowo-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak restauracyjne danie :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie obiady moglyby mi sie same komponowac codziennie! Pieknie podane, milo popatrzec.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda strasznie apetycznie. Uwielbiam makaron :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie idealnie, nawet te kalorie nie mają znaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie, bardzo lubię makaron z grzybami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)