sobota, 14 stycznia 2012

Kiełbaski zapiekane w cieście ziołowym + sos cebulowy

Czasem przychodzi ochota na takie swojskie, proste dania. Ten klasyczny przepis, z lekko zmodyfikowanymi proporcjami pochodzi z książki Gotuj i chudnij. Szybko i łatwo, czyli "zrzucaj zbędne kilogramy bez zbędnych wyrzeczeń" :)
Kiełbaski absolutnie nie kojarzą mi się z lekkim, zdrowym posiłkiem, więc zdziwiłam się widząc ten przepis w książce o takiej nazwie :) Jest w niej dużo przepisów, bardzo apetycznie sfotografowanych, takich które chce sie przygotować od razu i spróbować, np. Energetyzujący burger po luizjańsku, Saltimbocca z dorsza czy Prowansalski tian warzywny. Tak było z tymi kiełbaskami. Wyszło pysznie, zwłaszcza z dodatkiem sosu cebulowego i musztardy.
Ja byłam zachwycona, siostra też... i myślę, że niejeden facet też byłby zachwycony, gdyby podać mu takie danie i kufelek piwa :)


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
  • 8 małych kruchych kiełbasek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 2 łyżeczki suszonych listków tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • świeżo mielony pieprz
sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża biała cebula
  • 400 ml bulionu wołowego lub cielęcego (może być z kostki)
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni (grzanie góra/dół). Kiełbaski ponacinać, obtoczyć w oliwie i wstawić w średniej wielkości naczyniu żaroodornym do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie przesiać do miski mąkę i wymieszać ją z ziołami, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Wlać mleko, wbić jajko i dobrze wymieszać (użyłam w tym celu elektrycznej trzepaczki). Cebulę pokroić na półplasterki. W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Dusić ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać bulion, pieprz i zagotować. W 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Bulion z cebulą zdjąć z ognia, dodać rozrobiona mąkę, wymieszć i postawić ponownie na małym gazie. Podgrzewać do zgęstnienia sosu, mieszając.
Kiełbaski po 15 minutach wyjąć z piekarnika i od razu, szybko zalać wcześniej przygotowanym ciastem!* Natychmiast wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać jeszcze 35 minut. Gotowe ciasto z kiełbaskami pokroić. Podawać z ciepłym sosem cebulowym, musztardą (np sarepską) i gotowanymi warzywami lub surówką z kiszonej kapusty.

* Ten zabieg sprawi, że ciasto bardziej wyrośnie i nie będzie tak płaskie jak u mnie na zdjęciach :)
Smak wyśmienity, ale zrobię je jeszcze raz i wstawię inne zdjęcia :)



10 komentarzy:

  1. Wspaniale to wygląda. Na pewno skusiłabym nimi w moim domu niejednego smakosza :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o, bardzo fajny pomysł na alternatywną "pizze" na jakąś impreze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy sposób na podanie kiełbasek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jeszcze nie próbowałam. Ale już wiem co zrobię na kolację! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę zrobić dla Faceta! :D
    Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  6. konkretne i smaczne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjnie wyglądają te kiełbaski :) koniecznie musimy wypróbować tę kombinację :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja bym powiedziała, że do piwa to naprawde świetny dodatek, ale że to apetyczne danie jest tu geoździem wpisu, to powiem, że pewnie z piwem smakowało świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)