środa, 5 października 2011

Kalafior z sosem pomidorowo-kokosowym

Ponieważ zbliżają się chłodniejsze dni my już dzisiaj myślimy o czymś delikatnie rozgrzewającym - ale dosyć lekkim, żeby zbyt szybko nie nabrać kilogramów na zimę. To lekkie curry łączy w sobie chrupkość kalafiora z aksamitnym sosem i jako ciepła kolacja wynagrodzi nam wszystkie nadchodzące chłody :) 

SKŁADNIKI:
  • 1 mały lub średni kalafior
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki łagodnej pasty curry
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
  • sól
  • 200 ml mleczka kokosowego
    100 ml śmietany 18% UHT do sosów
  • 1 puszka pomidorów (zmiksować)
do podania:
  • natka pietruszki lub koperek
  • kuskus lub ryż

PRZYGOTOWANIE:

Różyczki kalafiora ugotować al dente, na chrupko - przez ok. 7 minut, wraz z marchewką i pietruszką (wystarczy szklanka wrzącej wody i dwie szczypty soli), pod przykryciem. Można też ugotować kalafiora na parze.
Na woku rozgrzać olej, wrzucić małe szalotki, przekrojone na pół. Po dwóch minutach dodać pokrojony w paski czosnek. Dusić 4 min., mieszając. Dodać kalafiora, pokrojoną w paski marchew i pietruszkę oraz pieprz z kolendrą. Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego i dusić kilka minut do odparowania. Dodać pomidory, pastę curry, mleczko kokosowe i śmietanę. Podgrzewać do zgęstnienia, raz po raz mieszając. Spróbować sos i doprawić do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby.
Podawać z kuskusem (u mnie israeli couscous tricolor), ryżem lub białym pieczywem. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub koperkiem.

6 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)