wtorek, 4 października 2011

Parowana rolada mięsna z pieczarkami w glonach nori

Dzisiaj coś nietypowego, żeby przełamać trochę nasz pomarańczowo-żółty warzywno-owocowy czas (choć żółta fasolka szparagowa posłużyła jako smaczny dodatek). To danie to takie fusion, które lubię najbardziej - czyli całkiem udane połączenie polskich i chińskich smaków. Efekt tej zabawy szczerze polecam:)

SKŁADNIKI:
  • 5 płatów suchych glonów nori
  • 6 średnich pieczarek + 3 łyżki oleju
  • 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka czubricy zielonej
  • 2 duże żółtka

PRZYGOTOWANIE:
Mięso wymieszać dokładnie z wszystkimi przyprawami, drobno pokrojonymi warzywami i żółtkami. Cztery płaty glonów zwilżyć wodą i ułożyć na czystym blacie w formie prostokąta, tak by w ok. 2 cm nachodziły na siebie brzegi. Opłukane pieczarki w całości dusić ok 10 min na oleju, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Na glonach umieścić 2/3 mięsa zostawiając po bokach margines 2-3 cm, na nim pieczarki, które należy przykryć resztą mięsa. Uformować roladę, zakrywając grzyby w całości. Glonami przykryć mięso, ostatni płat lekko zwilżyć i zawinąć środek, dla bezpieczeństwa. Umieścić roladę ostrożnie w kawałku bawełnianej ściereczki lub skrawka prześcieradła, a następnie parować 35 minut w parowarze. Najlepiej kroić lekko schłodzoną, bardzo ostrym nożem, np. z ząbkami, do chleba. Idealna na ciepło i na zimno z sosami chrzanowymi, np z dodatkiem wasabi i musztardowymi. W tym wypadku jedzona z polskimi dodatkami - domowe buraczki + fasolka szparagowa.





8 komentarzy:

  1. Algi i mięso?! Odważnie, ale wygląda kusząco! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakos sie boje alg:)
    ale calosc wyglada przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwrot kuchnia fusion czasem źle się kojarzy, ale w tym przypadku reprezentuje bardzo interesujące danie. Jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię określenia ,kuchnia fusion'.
    Wolę kuchnia kreatywna.
    A rolada piękna!

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie! cudownie wygląda ta pieczareczka

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)