środa, 14 września 2011

Halibut na purée z selera z sosem jabłkowym

Czasy gdy szefowie kuchni trzymali swoje przepisy pod kluczem, czyniąc z nich wielką tajemnicę, na całe szczęście minęły. W pięknie wydanych książkach, felietonach w gazetach i programach kulinarnych dzielą się z nami swoją wiedzą, puszczając oczko mówiące - "dacie radę, gotowanie wcale nie jest trudne". Czasem warto skorzystać z ich lekcji, bo efekty mogą być naprawdę pozytywne :)
Dzisiaj inspiracją był Leon Knapskog z restauracji Lucullus w Bergen i jego przepis na halibuta na purée z selera z sosem jabłkowy przytoczony w artykule Małgosi Minty. Oto niebanalne danie na wystawną kolację... Bez czosnku, pikantnych przypraw, a jednocześnie o charakterystycznym, przyjemnym smaku.
Jeśli chcecie poczuć się na chwilę jak w wystawnej restauracji to gorąco polecam!

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
  • 400 g filetu z halibuta grenlandzkiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (idealnie nadaje się olej z Góry św.Wawrzyńca)
  • 1 łyżka masła
puree
  • 500 g selera korzeniowego
  • 300 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • sól
sos
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego Marwit
  • 1 łyżka masła
  • 1 duże jabłko np Golden Delicius 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Selera obrać, pokroić na grube kawałki i ugotować. Ziemniaki obrać i ugotować osobno. Do rondelka wlać sok jabłkowy, dodać masło, sok z cytryny i jabłko bez skórki pokrojone w drobną kostkę.
Seler i ziemniaki odcedzić, połączyć z masłem, ubić na puree i posolić.
Filety rybne usmażyć na złocisto-rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju z dodatkiem masła - dosłownie przez chwilę z każdej strony (po 2-3 minuty). Gotowe oprószyć solą i pieprzem.
Sos jabłkowy zagęścić mąką. Rybę podawać na puree z selera z dodatkiem sosu jabłkowego. Skropić sokiem z cytryny.
Do tego dania idealnie pasuje surówka z zielonego ogórka lub pora.











7 komentarzy:

  1. Niesamowicie apetycznie wygląda to danie, w szczególności ryba. Halibut należy do moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne polaczenie smakow:) to danie napewno smakuje wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro kupię filet z ryby. i koniecznie go chcę z selerem..

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne, bardzo mnie zainteresowała surówka, w jaki sposób powstały te niteczki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wszystko się prezentuje! Jestem przekonana, że smak równie atrakcyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonały przepis:) To już drugi sposób na rybkę z Waszej strony, który próbowałam i naprawdę rewelacja.
    Pozdrawiam,
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało - to jeden z moich ulubionych sposobów na rybę :)

      Usuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)