środa, 9 lutego 2011

Podwójne święto pizzy

Wiemy, wiemy - w tym tygodniu już była pizza. Kasia zerknęła wczoraj w kalendarz Kota Simona, zobaczyła Święto Pizzy... więc nie mogłyśmy sobie odmówić przyjemności zrobienia dziś tego symbolicznego, włoskiego dania (ale we własnej interpretacji:)). A składniki (tylko to co było dostępne w kuchni) okazały się trafne :)
Proponuję dwie wersje: pierwsza z cukinią, szpinakiem i fetą, a druga z pięknymi krewetkami, świeżym ananasem i listkami kolendry. Do tego bardzo pomidorowy sos z paprykową nutą i pyszne chrupiące, cienkie ciasto.
Takie pizze są niezłą kontynuacją po lekkich szaszłyczkach z krewetkami i ananasem :)
Buon appetito!


SKŁADNIKI na 2 średnie (ok. 25 cm) pizze na cienkim cieście:
ciasto:
  • 300 g mąki tortowej (+ do podsypywania)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/8 kostki świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska ziołowa z młynka
  • 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki
sos:
  • 1 puszka całych pomidorów pelati
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół do warzyw duszonych Fit Up!
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • sól morska ziołowa z młynka
  • 1 łyżeczka  płatków słodkiej papryki
  • szczypta chili
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto. W rondelku podgrzać wodę z oliwą z oliwek (do temp. ok. 37 stopni). W miseczce rozkruszyć drożdże, zalać odrobiną wody z oliwą, rozpuścić, dodać cukier. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, zmielone w młynku płatki papryki (opcjonalnie), wlać rozpuszczone drożdże i resztę wody. Przez kilka minut zagniatać ciasto, w razie konieczności podsypać mąką. Posmarować wierzch oliwą, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotować składniki na wierzch: zetrzeć żółty ser, krewetki rozmrozić pod strumieniem zimnej wody, wykręcić ogonki, fetę pokruszyć, cukinię pokroić w 0,5 cm plasterki. Szpinak podsmażyć chwilę z czosnkiem na oliwie, doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C (na początek grzanie góra-dół, żeby był dobrze nagrzany, a później na czas pieczenia - tylko grzanie od dołu).
Ciasto podzielić, rozwałkować. Na pizzy rozsmarować sos, obłożyć składnikami wg podanych wersji, posypać solą. Temp. zmniejszyć na 190 stopni. Piec ok. 20 minut. Pod koniec posypać żółtym serem, zapiec od góry aby się ładnie rozpuścił. Listki kolendry dodać na już upieczoną pizzę. Pizze piekłam na rozgrzanym kamieniu. Ciasto wyszło cienkie, chrupiące.

I wersja:
  • kilka cząstek świeżego ananasa
  • 15 dużych, ładnych krewetki
  • świeże listki kolendry
  • sól morska ziołowa z młynka
  • 5 dag sera żółtego/ mozzarelli
  • * tę wersję polecam na kolację we dwoje :)
II wersja:
  • szpinak w liściach (może być mrożony)
  • ząbek czosnku, pieprz, sól, oliwa do szpinaku
  • 1/3 małej cukinii
  • 5 dag sera feta
  • sól morska ziołowa z młynka 
  • kilka krążków czerwonej cebulki
  • 5 dag sera żółtego/ mozzarelli






Dołączyłyśmy tym samym do pizzowej akcji na durszlaku :)

8 komentarzy:

  1. 2 godz robienia, 5 minut jedzenia - jak to mawiamy:D niestety. Ale nauczona doświadczeniem.. następnym razem zrobię więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie cudowne zdjęcia;) podoba mi się przepis na sosik;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają cudownie!
    takie swiętowanie same w sobie już jest świetem!

    OdpowiedzUsuń
  4. obie wyglądają smakowicie :) jak święto pizzy to oczywiste, że nie można sobie jej odmówić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)