czwartek, 3 lutego 2011

Kremowa zupa z selera z mascarpone i pesto z roszponki

Zupa-krem nr 2... idealna na taką mokrą pogodę jak dzisiaj. Dziś rano przyszła do mnie ochota na coś zdrowego, ale jednocześnie pysznego. Niepozorna selerowa bulwa ma mnóstwo witamin, działanie oczyszczające, pobudzające i uspokajające (podobno:)). No i niedoceniane walory smakowe :)


SKŁADNIKI:

  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1,5 szklanki startej na grubych oczkach włoszczyzny (marchew, pietruszka, pokrojony kawałek pora)
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 bardzo duży seler (0,8 - 1kg)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • gałka muszkatołowa
  • lubczyk suszony
  • pieprz świeżo mielony
  • *jajka ugotowane na twardo
pesto z roszponki:
  • 50 g listków roszponki
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 130 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki granulowanego parmezanu
  • pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na pesto zmiksować dokładnie blenderem (lub robotem), stopniowo wlewając oliwę do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
Do gorącego wywaru dodać włoszczyznę (wykorzystałam mix warzyw, który mam zawsze w zamrażarce), selera pokrojonego w kostkę, łyżeczkę suszu lubczyku oraz listki laurowe i ziele. Gotować warzywa do miękkości ok. 25 minut. Usunąć listki i ziele. Zupę zmiksować. Mascarpone zmiksować z mlekiem, dodać do zupy. Doprawić pieprzem, szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
Podawać w ogrzanych miseczkach z dodatkiem odrobiny pesto i gotowanym jajkiem. Dobrze pasują też grzanki lub zarumienione na patelni paski boczku.
Zupa jest pyszna, z dominantą selerową i kremowym akcentem mascarpone.
Można wykorzystać inne pesto, np bazyliowo - pietruszkowe.

2 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)