czwartek, 3 lutego 2011

Pikantno-łagodna pierś z kurczaka + marchewka słodko-pikantna

Tego kurczaka i marchewki wyobraziłam sobie już tydzień temu. A że dopiero na czwartek przewidziałyśmy mięsne danie... przeczekałam całe siedem dni, podsycając w myślach apetyt :) Efekt przeszedł moje oczekiwania (oczywiście w pozytywnym sensie). To danie, do którego na pewno wrócę - idealne dla miłośników połączenia łagodne/pikantne.
Dopisuję do listy: sprawdzone:) Szczerze polecam.


SKŁADNIKI:
  • podwójna pierś z kurczak ze skórą
  • opakowanie twarożku naturalnego (np. Twój Smak)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska ziołowa z młynka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-5 łyżek sosu słodkiego chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs Fit Up!
  • 1 łyżeczka czubricy zielonej
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
marchewka:
  • 400 g marchwi
  • białko z jednego, dużego jaja
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kuminu ( lub garam masala)
  • świeżo mielony biały pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka opłukać, osuszyć. Spód natrzeć solą i pieprzem, tak samo pod skórką. Przyprawy wymieszać z oliwą i słodkim sosem chili (na początek 3 łyżki), rozprowadzić na wierzchu - w tym celu najlepiej użyć wypukłej części łyżki stołowej, do rozprowadzenia dokładnie mieszanki na skórce kurczaka. Wbić kilka wykałaczek, by mieć pewność, że skórka się nie skurczy i serek nie wypłynie. Mojego kurczaka przygotowałam wieczór wcześniej, by poleżał pod folią aluminiową przez noc w lodówce i przeszedł aromatem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pierś umieścić ostrożnie w rękawie foliowym spiąć i włożyć całość do naczynia żaroodpornego. Piec 1 godz. (w tym ostatnie 10 min odkryć, posmarować resztą słodkiego sosu chili i zwiększyć temp. do 210 stopni by zarumienić skórkę).
Kurczaka kroić po skosie, ostrym nożem z ząbkami.
W ten sposób można również przygotować podudzia.

Marchewki obrać, pokroić na  kawałki - paluszki. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a przyprawy wymieszać z oliwą i wodą. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewki zamaczać w białku, a potem w przyprawach, kłaść na blasze. Piec w temp. 210 stopni przez 20 minut.
Marchewki podawać z kurczakiem, ryżem oraz sosem słodkim chili.













8 komentarzy:

  1. Pyszny kurczak :] A marchewka...mniam idealny dodatek :]

    OdpowiedzUsuń
  2. danie wyglada na mega sycące i zdrowe, chce je zjeść !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się bardzo, bardzo obiecująco!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchewka może niekoniecznie w moje klimaty, ale za to kurczak - po prostu marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, pieczona marchewka! a ten kurczak... pyszną ma skórkę! czy była chrupiąca?

    OdpowiedzUsuń
  6. Skórka nie była chrupiąca, celowo, zapiekałam tylko 10 min odkryte mięso( nie chciałam osiągnąć efektu "węgielka":) Natomiast była cienka, o to się postarałam wybierając mięso:) I bardzo bardzo wyrazista, wyczuwalna, jak widać dzięki warstwie tej pikantnej masie. Całość miała być soczysta i aromatyczna,a mięso miękkie. Cel osiągnięty;)

    OdpowiedzUsuń
  7. co za pysznosci:) i kurczaczek i marchewka wygladaja smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)