środa, 15 września 2010

Klopsiki z paluszków surimi

SKŁADNIKI:

    NA 12 SZTUK:
  • 500 g paluszków surimi (2 x opakowanie po 12 sztuk)
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • dwie małe dymki ze szczypiorkiem
  • 1 mała cebulka czerwona
  • olej
  • masło
  • opcjonalnie mąka
  • Do podania:
  • brokuł
  • oliwa czosnkowa
  • orzeszki piniowe
PRZYGOTOWANIE:
Każdy paluszek surimi podusić widelcem, przełożyć powstałe "wiórki" do miski, dodać jajko, szczyptę soli, świeżo mielony pieprz do smaku. Dodać drobno posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i szczypior. Wymieszać dokładnie. Na dużej patelni rozgrzać olej. Nabierać masę krabową łyżką, następnie w dłoniach formować małe klopsiki - z podanych proporcji wyszło 12 sztuk (wystarczy na 3-4 osoby). Można delikatnie obtoczyć klopsiki w mące, ale nie jest to konieczne. Smażyć z obu stron na złocisty, lekko rumiany kolor, ostrożnie obracać - są delikatne. Jak oleju na patelni będzie ubywać - dodawać masło. Uważać by nie przypalić klopsików!
Brokuła opłukać, podzielić na różyczki,włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i posolić. Gotować 5 minut, ma być al dente. Klopsiki podawać z brokułem polanym czosnkową oliwą z oliwek, posypać orzeszkami. Można podawać je także z bagietką moczoną w oliwie lub z ryżem i dowolnymi świeżymi warzywami, np. papryką. Sos jogurtowo-czosnkowy także pasuje. Klopsiki są smaczne także na zimno.




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)