sobota, 4 września 2010

Sałatka ze szpinakiem, serem pleśniowym i melonem

M. wyjechał na cały dzień. Kilkanaście samotnych godzin z pełną lodówką i przepracowaną głową oznacza szybkie spalanie glukozy, chwilowe napady głodu i kombinowanie co by tu zjeść... Na parapecie od kilku dni dojrzewał do spożycia melon z ogrodu mamy - z pięknym, pomarańczowym wnętrzem. Wczorajsze wielkie zakupy = cztery rodzaje sera w lodówce. I świeży szpinak - nie najmłodszy jak się okazało, gdyż jeden liść miał wielkość połówki talerza, ale charakterystyczny posmak zachował. Z pospiesznego przeglądu powstała szybka przekąska dla jednej osoby - lekki smak słodkiego melona, ostry lecz kremowy ser, chrupiące pestki i głód chwilowo zaspokojony.

SKŁADNIKI (na 1 osobę):

  • garść liści szpinaku
  • 50 gramów sera pleśniowego (np. lazur złocisty)
  • 1/8 melona
  • pestki dyni
  • łyżeczka miodu
  • łyżka oliwy z orzechów włoskich
  • łyżka wody
  • odrobina pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Liście szpinaku dokładnie opłukać i podrzeć, jeśli są duże. Pokroić w kostkę ser i melona, ułożyć na szpinaku. Posypać pestkami dyni. Przygotować szybki sos: rozpuścić łyżeczkę płynnego miodu w łyżce lekko ciepłej wody, dodać łyżkę oleju z orzechów włoskich (może też być oliwa z oliwek), wymieszać, polać sałatkę i Voilà!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)