- 16 krewetek tiger
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, chili w proszku
- 2 garści małych listków rukoli i botwinki
- 20 oliwek zielonych z papryką
- 2 pomidory
- pół zielonego ogórka
- 1 cebulka czerwona
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- pół cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki rozmrozić z glazury chwilę w zimnej wodzie.
Listki botwinki i rukoli umyć, osuszyć. Włożyć po kilka na dno każdego z kieliszków / pucharków.
Pomidory sparzyć wodą, obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić na kostkę. Ogórka umyć, pokroić na kosteczkę ze skórką, cebulkę pokroić na drobno. Wymieszać wszystko w misce, dodać sól i pieprz, wyłożyć do kieliszków. Dodać oliwki.
Krewetki osuszyć, podsmażyć po 2-3 min z każdej strony na oliwie. Dodać sól, posypać chili, wyłożyć do kieliszków. Dodać do każdego po łyżeczce jogurtu, przybrać cząstką cytryny.
Zamiast krewetek tiger można użyć małych koktajlowych. Można także dodać czerwoną paprykę, a oliwki zielone zastąpić czarnymi dla większego kontrastu kolorów :)
Listki botwinki i rukoli umyć, osuszyć. Włożyć po kilka na dno każdego z kieliszków / pucharków.
Pomidory sparzyć wodą, obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić na kostkę. Ogórka umyć, pokroić na kosteczkę ze skórką, cebulkę pokroić na drobno. Wymieszać wszystko w misce, dodać sól i pieprz, wyłożyć do kieliszków. Dodać oliwki.
Krewetki osuszyć, podsmażyć po 2-3 min z każdej strony na oliwie. Dodać sól, posypać chili, wyłożyć do kieliszków. Dodać do każdego po łyżeczce jogurtu, przybrać cząstką cytryny.
Zamiast krewetek tiger można użyć małych koktajlowych. Można także dodać czerwoną paprykę, a oliwki zielone zastąpić czarnymi dla większego kontrastu kolorów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)