wtorek, 9 stycznia 2018

Muffiny gruszkowe z migdałową kruszonką

Nie ma prostszego ciasta niż muffinki – pieczemy je z zamkniętymi oczami :) Ale taka prostota rodzi też chęć do kombinowania ze smakami i strukturą...



Zimą w naszej kuchni królują cytrusy, wymiennie z jabłkami i gruszkami. I to właśnie gruszki stały się tym razem składnikiem muffinkowego ciasta. Z delikatnie kardamonowym aromatem i lekko migdałową kruszonką są idealne, by zapakować je do pracy i zjeść do śniadaniowej kawy lub herbaty :)


Muffiny gruszkowe z migdałową kruszonką

SKŁADNIKI
(14 muffinek)
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 
  • 2 małe gruszki (ok. 300 g, odmiana konferencja)
  • opcjonalnie – pół łyżeczki kardamonu
kruszonka:
  • 30 g masła
  • 30 g płatków migdałów
  • 30 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
na wierzch:
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu lub mielonego kardamonu

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować kruszonkę – płatki migdałów zmielić (w małej przystawce blendera lub młynku do kawy), zagnieść ciasto z masła, zmielonych migdałów, cukru i mąki. Zawinąć w folię spożywczą i na czas przygotowania muffinek włożyć do zamrażarki. 
2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C (grzanie góra / dół). 
3. Gruszki pokroić w kostkę o grubości ok. 1 cm. 
4. W dużej misie wymieszać mleko, jajka i olej. W mniejszej mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Suche składniki dodać do mokrych i krótko zmiksować na gładką masę. 
5. Do masy dodać pokrojone gruszki i delikatnie przemieszać. Nakładać do formy wyłożonej papilotkami, do wysokości 3/4 papilotek. Na wierzch palcami pokruszyć przygotowaną wcześniej kruszonkę. 
6. Piec 25 minut, aż wierzch lekko się zezłoci. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z mielonym cynamonem lub kardamonem.








2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. migdały i kruszonka - bajeczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)