piątek, 12 stycznia 2018

Burgery w stylu orientalnym

Gdy przychodzi ochota na burgera... po prostu go sobie robię ;) Uwielbiam klasyczne smaki – burger z dobrej wołowiny, ogórek kiszony, dobrany sos – ale od czasu do czasu lubię poeksperymentować, by skomponować coś nowego i zaskakującego.




I chyba mi się udało – w tym burgerze wszystko idealnie się ze sobą zgrywa, a słodki sos chili do tej konfiguracji pasuje wręcz obłędnie! Polecam! :)


Burgery w stylu orientalnym
SKŁADNIKI
(2 porcje)
  • 250 g mielonej wołowiny dobrej jakości
  • sól, pieprz 
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 1 mała szalotka
  • 1 kapusta pak choi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżeczka sezamu
  • po kilka podłużnych, cienkich plasterków: świeżego ogórka, marchewki i rzodkwi (wykonanych przy pomocy obieraczki do warzyw)
  • 1 łyżka octu ryżowego
    do podania:  
  • 2 bułki
  • słodki sos chili

PRZYGOTOWANIE:

1. Przy pomocy obieraczki do warzyw wykroić po kilka plastrów marchewki, ogórka i rzodkwi. Wymieszać warzywa z octem ryżowym i odstawić, by nabrały smaków.
2. Pak choi pokroić w plastry. Na niedużej patelni rozgrzać pół łyżki oleju. Dodać pół pokrojonej w piórka szalotki, chwilę podsmażyć i wrzucić na patelnię pak choi. Smażyć przez ok. 3 minuty, po czym podlać sosem sojowym i dodać cukier. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty, aż część sosu odparuje. Odstawić do wystudzenia.
3. Do miski włożyć mięso, dodać posiekaną kolendrę, pół posiekanej szalotki, przyprawić solą, pieprzem i mieloną kolendrą, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Uformować dwa równe burgery.
4. Bułki podpiec chwilę w piekarniku.
5. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową) i smażyć burgery po kilka minut z obu stron, przełożyć na ręcznik papierowy. 
6. Układać burgery – na połowie bułki rozsmarować po pół łyżki sosu słodkiego chili, ułożyć wcześniej przygotowany pak choi, burgera i zamarynowane w occie ryżowym warzywa. Pokropić sosem, posypać sezamem, dodać kilka listków kolendry i przykryć drugą częścią bułki. 




2 komentarze:

  1. zapowiadają się przepysznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Och aż ślinka cieknie tak soczyście wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)