poniedziałek, 25 grudnia 2017

Makowiec naszej mamy

Większość naszych świątecznych klasyków, takich jak ryba po japońsku, szara zupa rybna czy sernik z brzoskwiniami już jest na blogu od lat. Brakowało już tylko makowca, który mama piecze co roku, chyba jakoś od końca lat 90. Czas to nadrobić, zwłaszcza, że w tym roku to my przejęłyśmy pałeczkę i już trzy takie makowce upiekłyśmy w grudniu na różne, świąteczne okazje ;)




Dużym ułatwieniem w przygotowaniu tego ciasta jest wykorzystanie gotowej masy makowej. Oczywiście warto ją jeszcze trochę ulepszyć, dodając skórkę pomarańczową i rodzynki :)


Makowiec naszej mamy

SKŁADNIKI: 
(forma 25 x 30 cm)

kruche ciasto:
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
masa makowa:
  • 850 g gotowej masy makowej 
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka żurawiny
  • 2 białka
  • opcjonalnie: kilka kropel olejku migdałowego 
kruszonka:
  • 25 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
lukier:
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny lub pomarańczy

PRZYGOTOWANIE: 
1. Mąkę przesiać, dodać cukier i proszek do pieczenia, pokrojone, zimne masło i wbić żółtka (białka zostawić do masy makowej). Zagnieść gładkie ciasto – jeśli nie będzie się lepić można dodać 1 lub 2 łyżki kwaśniej śmietany. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę
2. Osobno zagnieść kruszonkę z masła, mąki i cukru i także wstawić do lodówki na godzinę.
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C (grzanie góra/dół).
4. Formę o wielkości 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy.
5. Białka ubić na sztywną pianę. Posiekać drobno rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową.
6. Masę makową przełożyć do miski, dodać posiekane bakalie i ubite białka. Można też dodać 2-3 krople olejku migdałowego. Masę dokładnie wymieszać, wyłożyć na kruche ciasto i wyrównać.
7. Wierzch posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką i wstawić do piekarnika na godzinę.
8. Po upieczeniu wystudzić. Po całkowitym wystudzeniu przygotować lukier – do cukru pudru stopniowo dodawać sok z pomarańczy lub cytryny i mieszać. Lukier powinien być gęsty, ale lejący. Polać makowiec lukrem i odstawić. Gdy lukier zastygnie można kroić ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)