środa, 15 marca 2017

Krewetki z jarmużem na sałatce z czarnego ryżu

Ostatnio jem "prosto" i uwielbiam ten sposób jedzenia... Proste smaki, nic skomplikowanego, czysta przyjemność. I bardzo mało czasu spędzonego w kuchni (a czas jest dla mnie ostatnio wyjątkowo cenny:)).



Oto jedno z moich ulubionych dań - fantastyczny czarny ryż, warzywa i pyszne, klasycznie przygotowane krewetki... nic więcej nie potrzeba do szczęścia :)


Krewetki z jarmużem na sałatce z czarnego ryżu

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 100 g czarnego ryżu jaśminowego Risana
  • pół papryki czerwonej lub żółtej
  • 2 pomidory
  • kilka oliwek 
  • łyżka oleju lnianego
  • 125 g krewetek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków jarmużu
  • łyżka masła klarowanego (do smażenia)
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić.
2. Pomidory, paprykę i oliwki pokroić i wymieszać z ryżem. Przyprawić solą i pieprzem i pokropić olejem lnianym.
3. Krewetki obrać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną drobno szalotkę i pokrojony czosnek.
4. Wrzucić na patelnię krewetki i smażyć, aż lekko się zarumienią. Dodać jarmuż i smażyć jeszcze chwilę. Przyprawić solą i pieprzem i posypać natką pietruszki.
5. Krewetki serwować na przygotowanej sałatce z czarnego ryżu.


1 komentarz:

  1. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)