poniedziałek, 9 listopada 2015

Szaszłyki z kaczki i warzyw na trawie cytrynowej

Lekko orientalna kuchnia to coś, co lubię najbardziej. Chrupiące sajgonki powodują u mnie ślinotok, a o zupie bambusowej marzę niemal codziennie. Jednak najbardziej moją wyobraźnię porusza kaczka przygotowana na sposób orientalny ;)



Oto jeden z prostszych sposobów na aromatyczne danie z piersią kaczki, czyli przepyszne, grillowane szaszłyki na trawie cytrynowej... Lekko chrupiące warzywa, cytryna, ciemny chleb i ciemne piwo i kolacja w stylu fusion gotowa ;)


Szaszłyki z kaczki i warzyw na trawie cytrynowej 

SKŁADNIKI:
  • 2 filety z piersi kaczki 
  • kilka różyczek brokuła 
  • 1 mała cebula czerwona 
  • 1/2 małej papryki żółtej 
  • kilka pieczarek 
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
    marynata: 
  • 2 łyżki miodu lipowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • szczypta mielonego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili 
  • mały ząbek czosnku pokrojony w plasterki
    do podania: 
  • cytryna 
  • ciemne pieczywo

PRZYGOTOWANIE: 
1. Kaczkę umyć, osuszyć, skórkę naciąć na krzyż co 0,5 cm, nie uszkadzając mięsa.
2. Umieścić skórką do dołu na zimnej patelni, włączyć grzanie na max i wytopić tłuszcz ze skórki, aż będzie chrupka i rumiana. Odwrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Zdjąć z patelni na papier i wystudzić.
3. Składniki marynaty połączyć. Ostudzoną kaczkę pokroić w grube kawałki (ok. 2 x 2 cm) i zanurzyć w marynacie. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie wyjąć kaczkę z marynaty, a samą marynatę zachować.
4. Trawę cytrynową przeciąć wzdłuż na pół, tworząc 4 szpikulce.
5. Różyczki brokuła zblanszować we wrzątku przez 2 minuty, w tej samej wodzie podgotować przez chwilę pieczarki.
6. Cebulę i paprykę pokroić w kawałki podobnej wielkości. Nabijać kaczkę i warzywa w dowolnej kolejności na trawę cytrynową.
7. Opiekać na rozgrzanym grillu ze wszystkich stron, aż kaczka nie będzie już surowa. Podczas grillowania smarować szaszłyki marynatą.
8. Podawać z grillowaną cytryną i opiekanym ciemnym pieczywem.




1 komentarz:

  1. wyglądają obłędnie!!! co chwilę odkrywam kaczkę na nowo i już wiem w jakiej formie podam ja następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)