sobota, 29 marca 2014

"Sernik" jabłkowo-cynamonowy z makaronem spaghetti i kruszonką

Kilka lat temu w Stanach zdarzało mi się jeść zaskakujące jak dla mnie dania - zwłaszcza pochodzące z kuchni żydowskiej. Wtedy też jadłam ciasto podobne do tego...



Pachniało jabłkami i cynamonem i szczerze mówiąc nie od razu zauważyłam, że ma w sobie makaron. Starałam się możliwie wiernie odtworzyć jego smak i chyba mi się udało :) Zapraszam na nietypowy "sernik" (vel Lokshen kugel) z jabłkami i kruszonką.


"Sernik" jabłkowo-cynamonowy z makaronem spaghetti i kruszonką 

SKŁADNIKI (tortownica 24 cm):
  • 200 g makaronu spaghetti (Omnomnom) + olej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 500 g serka twarogowego naturalnego (z wiaderka, trzykrotnie mielony)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 nieduże jabłka
kruszonka:
  • 50 g zimnego masła 82%
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować kruszonkę: w misce umieścić masło pokrojone w mniejszą kostkę, dodać mąkę z cukrem, rozcierać palcami do powstania kruszonki. Wstawić do lodówki.
2. Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem oleju (bez soli!), przelać na sitku bardzo zimną wodą, wymieszać z odrobiną oleju, aby się nie posklejał, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
3. Jaja wbić do miski, dodać cukier, ubić na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę.
4. Dodać ser i esencję waniliowa, wymieszać na niższych obrotach. Dodać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać do połączenia składników.
5. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni (grzanie góra/dół).
6. Tortownicę wysmarować masłem i całą wyłożyć kawałkami papieru do pieczenia.
7. Jabłko pokroić na cienkie półplastry (może być ze skórką).
8. Makaron włożyć do masy serowo-cynamonowej, wymieszać. Połowę umieścić w tortownicy, obłożyć połową pokrojonych jabłek, wlać resztę masy i dodać pozostałe jabłka, zanurzając je w masie.
9. Posypać ciasto kruszonką i piec w rozgrzanym piekarniku, na środkowej kratce przez 1 godz. lub 10 minut dłużej, do lekkiego zarumienienia kruszonki.
10. Studzić 15 minut na kratce piekarnika z uchylonymi drzwiczkami, wyjąć i całkowicie wystudzić.
11. Można podawać na zimno lub lekko podgrzewać. Najlepiej smakuje z odrobiną bitej śmietany, lodami, konfiturą lub sosem z czerwonych owoców.






Przepis bierze udział w konkursie / akcji:

  Fusion  w kolorach #omnomnom

5 komentarzy:

  1. w składnikach nie ma podanego jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo! to dopiero kombinacja! ale smakowita bezapelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. o ja pierdziu! toż to po prostu... kreatywność mnie powaliła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyjątkowo intrygujące ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)