poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Focaccia z prażoną cebulką, tymiankiem i oliwkami

Focaccia to mój nr 1 na domowych imprezach u znajomych - moim zdaniem nie ma chyba lepszego sposobu na fajną i ekonomiczną przekąskę :) Zazwyczaj kombinuję z dodatkami i ziołami - czasem stawiam na suszone pomidory i nutę rozmarynu, czasem na oliwki i tymianek, ale po raz pierwszy dodałam do ciasta prażoną cebulkę i okazało się, że to strzał w dziesiątkę!



Focaccia sprawdzi się nie tylko na imprezie - można ją wziąć na piknik lub wycieczkę i - muszę przyznać - że zazwyczaj "wciąga" się ją jakoś szybciej niż standardowe kanapki :) Może przygotowanie wygląda na pracochłonne, ale w czasie gdy ciasto wyrasta można spokojnie przygotowywać się do wyjścia.


Focaccia z prażoną cebulką, tymiankiem i oliwkami

SKŁADNIKI:
  • 700 g maki pszennej + do oprószenia blachy
  • 25 g świeżych drożdży (lub 8 g suchych instant)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego lub młotkowanego pieprzu
  • 450 ml ciepłej wody
  • 100 ml oliwy z oliwek Monini GranFruttato
  • 3 łyżki prażonej cebulki
    oraz:
  • 2 łyżki oliwy Monini GranFruttato
  • 2 łyżki wody
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 szklanki jędrnych oliwek (mogą być faszerowane)

PRZYGOTOWANIE:
1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, pieprz, pokruszone w dłoniach świeże drożdże (lub suszone) i wymieszać. Wlać wodę i oliwę. Zagniatać ok. 5 minut.
2. Następnie dodać prażoną cebulkę, wgnieść ją do ciasta, wyrabiając kolejne 2-3 minuty. Ciasto może być lekko klejące, nie trzeba dodawać więcej mąki.
3. Drugą, dużą miskę wysmarować oliwą, umieścić w niej ciasto, również posmarować wierzch oliwą. Przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. (można trochę dłużej przy drożdżach suszonych), aby podwoiło objętość.
4. Dużą blachę z piekarnika oprószyć mąką, dłonie nasmarować oliwą i przenieść ciasto na blachę, rozciągając je równomiernie po całej jej powierzchni. Opuszkami palców zrobić wgłębienia w cieście, można też ponakłuwać je widelcem.
5. Oliwę wymieszać z wodą i posmarować ciasto przy pomocy pędzelka silikonowego, lub skropić i rozprowadzić dłonią.
6. Oliwki pokroić w krążki, z gałązek urwać listki (tyle aby gęsto pokryły dość gęsto całą focaccię). Można posypać wierzch jeszcze odrobiną soli (np. gruboziarnistej, morskiej). Odstawić jeszcze na 30 minut.
7. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 225 stopni (grzanie góra-dół).
8. Wstawić blachę na poziom trochę poniżej środka piekarnika, piec 25 minut na złocisty kolor.
9. Gotową kroić na nieduże, prostokątne lub trójkątne kawałki. Najlepiej smakuje gorąca lub jeszcze ciepła np. z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Zimną focaccię można odpiekać w piekarniku.





6 komentarzy:

  1. uwielbiam focaccie ;) twoja wygląda naprawdę swietnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziwne, ale nigdy nie robiłam focacci :D Twoja wygląda pysznie, prażona cebulka, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczna! Następnym razem zrobię na piknik :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham focaccię miłością bezgraniczna :) a szczególnie z oliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja dopiero teraz trafiłam na ten przepis i wyszła cudowna, od pierwszego razu(robiłam już kilka razy). Wszyscy, co próbowali, są zachwyceni. I, co ciekawe, następnego dnia jest również pulchną i mięciutka. Można śmiało zabrać do pracy. Przepis na szóstkę

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)