poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Bruschetta z kurkami i kolorową cukinią

Sprzątanie, gotowanie, nadrabianie zaległości. Jak zawsze mam za mało wolnych dni, żeby zrobić wszystko co planuję. Ale mam jedno marzenie, właściwie zadanie do spełnienia w tym tygodniu... chciałabym pojechać na GRZYBY.




Nie pamiętam kiedy ostatnio miałam okazję, by pochodzić po lesie i poszukać pięknych, żółtych kurek, koźlaków, prawdziwków, rydzów lub niepozornych maślaczków, które zamarynowane w occie są jednym z ulubionych przysmaków.
Grzybowe marzenia są ze mną od jakiegoś czasu, a ich najlepszym wyrazem są małe, grzybowe przyjemności. Kurki kupione przy targu i coś pysznego z ich "udziałem" na ukojenie grzybowego apetytu. To dopiero początek :)


Bruschetta z kurkami i kolorową cukinią

SKŁADNIKI:
  • 4 kromki chleba ciabatini grubości ok. 1,5 cm
  • masło czosnkowe* do posmarowania pieczywa
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła 82%
  • 1/2 niedużej zielonej cukinii
  • 1/2 niedużej żółtej cukinii
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku (można więcej)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól morska do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1. Kurki oczyścić, większe przekroić na pół wzdłuż, opukać szybko na sitku pod bieżącą wodą.
2. Cukinię, cebulkę oraz pomidora (ze skórką, bez miąższu) pokroić w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
3. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię wrzucić grzyby, podsmażyć. Kurki puszczą wodę, którą należy całkowicie zredukować, a następnie często mieszając lub potrząsając patelnią lekko zarumienić. Dodać olej i masło, smażyć jeszcze 5 minut.
4. Następnie wrzucić cukinię, podsmażać razem 2-3 minuty.
5. W międzyczasie podpiec posmarowane masłem czosnkowym (do 1/2 kostki miękkiego masła 82% dodać posiekany ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie ziołami np świeżym tymiankiem, koperkiem, pietruszką lub suszone zioła prowansalskie i  schłodzić).
6. Pieczywo zapiekać na kratce piekarnika, ok. 5 min do chrupkości lub uzyskania złocistej barwy.
7. Ciepłe grzyby z cukinią wymieszać ze świeżym pomidorem i cebulką, doprawić solą oraz pieprzem i świeżo siekanym koperkiem. Podawać na grzankach z pieczywa.
8. Dodatkowo można zapiec bruschettę z żółtym serem lub posypać świeżo startym parmezanem.



8 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)