środa, 9 stycznia 2013

Orientalny bulion z łososiem

Ostatni dzień upłynął pod znakiem orientalnych dań. Wesołe gotowanie z bliską osobą, trochę śmiechu i smakowity efekt wynagrodził zmęczenie po pracy i kilka godzin snu. Swoją drogą wcale nie jest łatwo poruszać się (i dogadać!) we dwoje w małej przestrzeni, jeśli pracuje się na co dzień w dużych, profesjonalnie wyposażonych kuchniach. Ale nie ma rzeczy niemożliwych i daliśmy radę :)
Powstało eksperymentalne, domowe sushi oraz sajgonki - tradycyjne z mielonym mięsem, marchewką, kiszoną kapustą, makaronem ryżowym z nutą przyprawy "5 smaków". Dużo produktów na te dania już było w kuchennych szafkach i w lodówce i czekało na właściwy moment, więc i budżet nie ucierpiał. Na te dzieła przepisów na blogu nie będzie, ale kilkoma zdjęciami się z Wami podzielę :) Jednak cierpliwym obiecuję, że sushi dla początkujących w wersji spisanego, sprawdzonego przepisu jest w jednym z najbliższych planów na 2013 rok. 



Dziś, posiadając mniej czasu, poszłam trochę na skróty i zrobiłam pełen warzyw, lekki, ale pikantny bulion z łososiem, którego przygotowanie zajmuje ok. 20 minut. Powstały także mini gołąbki z łososiem w liściach włoskiej kapusty, które podałam z makaronem soba oraz ciekawą sałatką - również z rybą - o tych daniach kilka słów niebawem :) Zapraszam na szybką zupę...





Orientalny bulion z łososiem, włoską kapustą, makaronem ryżowym i nutą chili

SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 5 cm kawałek pora
  • 1,5 kostki bulionowej warzywnej, ekologicznej
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • 1 łyżeczka suszonych płatków kolorowej, słodkiej papryki
  • 1 mała ostra papryczka (może być marynowana - z zalewy)
  • 150 g filetu z łososia bez skóry
  • makaron ryżowy nitki (bez gotowania) - ilość dowolna
  • szczypior do podania
  • *opcjonalnie dla miłośników orientalnych smaków: szczypta przyprawy "5 smaków"

PRZYGOTOWANIE:
1. Pietruszkę i marchew pokroić w ukośne plastry, a następnie w cienkie paski, pora pokroić w krążki.
2. Do małego garnka wlać olej. Wrzucić warzywa. Lekko przesmażyć przez 2-3 minuty.
3. Wszystko zalać 1 l. wrzątku, dodać ekologiczną kostkę bulionową, wrzucić poszatkowane drobno liście kapusty, płatki papryki, pokrojoną w krążki ostrą papryczkę bez pestek, przyprawę 5 smaków i gotować 10 minut.
4. Wrzucić pokrojonego na małe (1,5 cm kawałki) łososia oraz makaron. Wyłączyć gaz, garnek przykryć na 5 minut.
5. Zupę podawać z pokrojonym szczypiorem.
* makaron można zalać wrzątkiem w celu namoczenia już wcześniej i gotowy umieścić w bulionówkach, a następnie zalać gorącą zupą
* zupę najlepiej przygotować w małych ilościach, by zjeść ją "na raz" i nie odgrzewać, ponieważ warzywa mają pozostać chrupiące, a łosoś nie może się rozgotować.



10 komentarzy:

  1. Wspaniałe spotkanie! Pyszny bulion na ślicznych zdjęciach! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno go przyrzadze! Mamy w domku ochote na orientalne smaki a taki bulion jest genialny. Czym moge zastapic przyprawe 5 smakow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. odrobiną curry, jednak można postawić tylko na chili, jak w przepisie - i tak będzie wyrazisty:)

      Usuń
    2. Czysta mama Teresa! pozdrawiam

      Usuń
  3. Uwielbiam wspólne gotowania! ;) Wspaniałe orientalne dania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bulion wege i łososia:) Spróbuję połączyć je razem, dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Będę musiała wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda wspaniale. I te miseczki - są super. Mam filiżanki z takim wzorem i bez powodzenia poszukuję miseczek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super kucharki super gospodyni Teresy! gratuluję i pozdrawiam też mamę Bożena

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)