niedziela, 16 września 2012

Tortille z indykiem i mango chutney

Uwielbiam słodko-ostry smak mango chutney od czasu gdy pierwszy raz spróbowałam go jakieś trzy lata temu. Przywieziony z Turcji słoiczek zjadłyśmy z A. wraz ze smażonym z przyprawą curry kurczakiem i ryżem. To chyba najlepsze połączenie - wszystko pasuje, nic nie "zgrzyta". Od tamtego czasu zazwyczaj mam słoiczek gdzieś pod ręką, bo mango chutney to perfekcyjny dodatek do mięs - wystarczy łyżeczka i wszystko smakuje inaczej.
Dzisiejsza propozycja to dosyć szybkie w przygotowaniu danie dla weekendowo (jak ja) zapracowanych - tortilla + usmażony z curry indyk, trochę rukoli i oczywiście mango chutney. Proste i pyszne.


SKŁADNIKI:
(4 porcje)
  • 4 tortille pszenne
  • 450-500 g piersi z indyka
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • 4 duże garści rukoli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • przyprawa curry
  • ok. pół słoiczka mango chutney


PRZYGOTOWANIE:
Indyka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą curry (ok. 2 łyżeczki). Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i usmażyć.
Tortille podgrzać na suchej patelni (po ok. 10 sek. z każdej strony). Każdą posmarować łyżką jogurtu, na środku ułożyć dużą garść rukoli i porcję usmażonego indyka, polać mango chutney i zawinąć. Podawać od razu - najlepiej z dodatkową miseczką z mango chutney, które można sobie dowolnie dawkować.




6 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja - lubię mięsa z owocowymi konfiturami, ale jeszcze w tortili nie miałam okazji zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodko-ostry kurczaka lub indyka uwielbiam. Już pokochałem to danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite danie! Musze dodać, że pięknie tu u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dawno nie jadłam czegoś takiego :) a bardzo lubię :) Propozycja połączenia mięsa i owoców jest dla mnie nie wypróbowana, ale bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)