sobota, 27 sierpnia 2011

Party-dip z gotowanego kurczaka, jajka i warzyw

Izka wraca za ponad tydzień, choć jeszcze we wrześniu będzie raczej pracować nad dyplomem w ciszy i przestrzeni naszego domu rodzinnego niż gotować... Ale teraz, jeszcze będąc w Stanach raczy swoimi kulinarnymi wynalazkami wszystkich smakoszy. Gotuje dużo, choć czasem narzeka na brak niektórych produktów :)
Napisała mi kilka dni temu, żebym wystawiła "party-dip" jakoś w weekend, bo świetnie nadaje się na przyjęcia. To prawda - jako przystawka przed grillem, danie piknikowe, czy przekąska podana z krakersami, grubymi chipsami lub waflami ryżowymi sprawdzi się idealnie. Zatem, zgodnie z życzeniem - dzielę się z Wami tym przepisem :) Smacznego!

SKŁADNIKI: 
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • udko z kurczaka (bez skóry)
  • puszka kukurydzy
  • 1 cebulka
  • 5 jajek gotowanych na twardo
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz (do smaku)
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka rozgotować - do tego dipu świetnie się nada kurczak z rosołu - jeśli nie to do wywaru z kurczaka można dodać ekologiczną kostkę rosołową. Dobrze osuszyć i rozdrobnić widelcem.
Rozdrobnionego kurczaka wymieszać z posiekanymi drobno jajkami, kukurydzą, cebulką i czerwoną papryką. Dodać majonez i przyprawy - szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Schłodzić.
Podawać z krakersami, chipsami lub ryżowymi waflami.



4 komentarze:

  1. domowe dipy ponad wszystko przebijają sztuczne, kupne sosy.
    zawsze powtarzam, że domowe z niczym się kupny nie zrówna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja na ogrodowe party.
    Pozdrowienia dla Izy.
    Miłego weekendu dla Ciebie Kasiu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało być pysznie:-) Moze kiedys wypróbuję na domowej imprezie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się! Muszę następnym razem wypróbować na imprezie!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)