sobota, 4 czerwca 2011

Gruszki faszerowane wątróbką

Wątróbka dobrze komponuje się z owocami - w tradycyjnej, staropolskiej wersji z cebulą i jabłkami, w sałatce z truskawkami, z sosem wiśniowym lub... lekko zapieczona w twardych gruszkach odmiany konferencja :) To danie kojarzy mi się obiadami jadanymi w ogrodzie, w czasach, w których miałyśmy po kilka lat :) A takie smaki warto sobie przypomnieć.

SKŁADNIKI:
  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 2 duże gruszki konferencja
  • 2 białe cebule
  • olej+ łyżeczka smalcu lub masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • natka pietruszki
  • świeży tymianek (lub majeranek)
  • kasza jęczmienna do podania
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojone cebule. Wątróbki opłukać, oczyścić i pokroić na kawałki. Każdy oprószyć mąką i dodać na patelnię, jednocześnie dodając też smalec lub masło. Smażyć, mieszając raz po raz do momentu ścięcia. Na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Owoce przekroić na pół i wydrążyć, zostawiając 0,5 mm przy skórce. Pokrojony miąższ dodać do wątróbki. Dusić chwilę razem. Gruszki faszerować wątróbką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Gotowe posypać posiekaną natką i tymiankiem. Podawać z kaszą jęczmienną.





6 komentarzy:

  1. Warto przypominać sobie miłe chwile, jak bardzo z tym łączy się jedzenie. Apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. och...
    r-e-w-e-l-a-c-j-a!
    jestem pod ogromnym wrażeniem ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. wow!
    dla mnie to zaskakujące połączenie!
    ciekawa jestem smaku!
    bardzo!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ci dopiero!
    Na takie polaczenie bym chyba nie pwdla ale... wyglada fantastycznie!

    bardzo lubie kurze watrobki pieczone z cebulka, ale niestey ich nie robie... moj mezczyzna nie jada podrobow..:\ Chcoaz moze w takiej postaci udaloby mi sie je przemycic.. :p

    Pieknie sfotografowane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, zainspirowałaś mnie i właśnie robię takie gruszki
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Iza - jeszcze raz dziękuję za inspirację - gruszki są znakomite - tutaj w moim wykonaniu http://cafebabilon.blogspot.com/2012/10/gruszki-zapiekane-z-watrobka-drobiowa.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)