Taką sałatkę robię czasem w pracy. Aby dłużej cieszyła się świeżością i ładnym wyglądem na bufecie śniadaniowym doprawiam ją tylko oliwą i pieprzem. Mamy w menu pyszny sos bazyliowy, jednak jest w nim sól, ocet winny i musztarda, które sprawiłyby, że szybko puściłaby soki i wyglądała mniej estetycznie. Dressing jak się okazało nie jest konieczny, ponieważ szynka i oliwki są słone, a smak oliwy jest przyjemnie wyczuwalny. Sałatka w efekcie nie jest sucha, wręcz przeciwnie - przepyszna i kolorowa :) Zazwyczaj zamiast kukurydzy dodaję też ser żółty, przez co trochę przypomina słynną "sałatkę szefa". Sałatkę można wzbogacić o ugotowane jajko lub zamienić szynkę na łososia lub tuńczyka - by nie było monotonnie.
Wielkanocna sałatka z szynką
SKŁADNIKI:
(solidna salaterka na 4 osoby):
- mix sałat
- 150 g ulubionej szynki w plastrach (użyłam wiejskiej)*
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- garść czarnych oliwek
- garść zielonych oliwek z papryką
- 1/2 małej puszki słodkiej kukurydzy
- 1/2 czerwonej cebuli średniej wielkości
- do dekoracji: sałata rzymska, karbowana, roszponka, kiełki, cykoria
- świeżo mielony pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
- szczypta soli, świeżo mielony pieprz
- woda mineralna dla konsystencji
PRZYGOTOWANIE:
1. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, rozrobić z odrobiną wody mineralnej, uzyskując bardziej płynną konsystencję dressingu. Odstawić do lodówki.
2. Warzywa umyć. Szynkę pokroić w wąskie paseczki.
3. Paprykę i cebulkę pokroić w małą kostkę, sałaty drobniej porwać lub pokroić (można użyć noża do sałat). Kukurydzę i oliwki odcedzić z zalewy, lekko osuszyć na ręczniku papierowym.
3. Paprykę i cebulkę pokroić w małą kostkę, sałaty drobniej porwać lub pokroić (można użyć noża do sałat). Kukurydzę i oliwki odcedzić z zalewy, lekko osuszyć na ręczniku papierowym.
4. W dużej misce połączyć sałatę z warzywami i szynką doprawić świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek.
5. Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty rzymskiej, nałożyć sałatkę, udekorować różą z karbowanych sałat, cykorią, roszponką i kiełkami. Dressing majonezowy podać osobno.
* Ilość szynki, jak i innych składników można modyfikować +/- wg upodobań, jak to w sałatkach - nie ma tu ścisłych reguł :)
Przepis dodajemy do akcji:
Jakie apetyczne kolorki!
OdpowiedzUsuńSzukam właśnie lekkich alternatyw, bo mama z babcią zawsze serwują wszystko ociekające tłuszczem (taki syndrom po poście). Może coś nowatorskiego i lekkiego z jajek jeszcze wrzucicie?
OdpowiedzUsuńCoś się na pewno pojawi :)
Usuńpysznie wygląda,zdjęcia super artystyczne;)zapraszam na mojego bloga http://gotujenacodzien.blogspot.com/ pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJejku nigdy nie podejrzewałam że zapałam aż taką miłością do tak nafaszerowanej sałatą sałatki :D
OdpowiedzUsuńpychotka, rozpływa się w ustach :) ja dodałam szyneczki bez "E" od Kani i wyszło bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń