czwartek, 10 lutego 2011

Pito-burgery z mięsem barbecue

Pomysł przyszedł niespodziewanie. Jak wykorzystać mielone mięso? Barbecue Oryginal Jack Daniels - ten sosik zachwycił mnie podczas pobytu w Nowym Jorku. Miałam wtedy możliwość jadania pysznych, prawdziwych steków z kością smażonych tylko 5 min... do tego sosik i pyszne danie is ready to eat!!! Miały być bułki z kotletami i sosem, ale postanowiłam rzucić się w wir improwizacji i stworzyć ni to pitę, ni to bułki, a w smaku jak ciasto do pizzy:) Do tego mielone mięso połączone z barbecue i świeże warzywa. Obiad udany. Brzuszek nagrodzony. Efekt godny polecenia :)

SKŁADNIKI:

bułki:
  • 300 g mąki pszennej
  • sól morska ziołowa z młynka
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszu pietruszki
  • 3/4 letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 dag mięsa mielonego (woł.-wieprz.)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 3 łyżki sosu BBQ Jack Daniels
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • sałata
  • świeżo starty ser
  • sos majonezowy (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Wodę wymieszać z oliwą.
Wyrobić ciasto, podsypując delikatnie mąką, aby nie kleiło się do rąk. Podzielić na 4 części. Odstawić na wysypanej mąką blasze. posmarować wierzch oliwką i przykryć ściereczką. Odstawić na 40 minut. Po tym czasie raz jeszcze zagnieść i odstawić (ale już w bardziej spłaszczonej formie niż na zdj. poniżej) na 20 minut, w tym czasie piekarnik (z kamieniem lub blachą) nagrzać na 230 stopni C. Piec ok. 6-7 minut, aż wierzch będzie miejscami lekko brązowy.
Mięso podsmażyć na oliwie. Doprawić do smaku i wymieszać z sosem barbecue. Gotowe pito-bułki rozkroić do połowy ostrym nożem, rozszerzyć dłonią. Spód posmarować sosem majonezowym. Wkładać po liściu sałaty, dużym plastrze pomidora, 2-3 plasterki ogórka, kilka krążków cebuli i 2 łyżki mięsa. Posypać serem. I podawać :)







9 komentarzy:

  1. Widzę że dzisiaj wszędzie pikantnie ;-). Burgery wyglądaja znakomicie. Ja znowu gotowałam dzisiaj chilli con carne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mięso z tym akurat sosem nie jest pikantne, tylko mocno barbecue - a to smak specyficzny,intensywny, wędzony.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie :) z chęcią bym się poczęstowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszniaste:) chetnie bym spalaszowala taka bule:)

    OdpowiedzUsuń
  5. New York, New York...zazdroszczę ;-)
    Burgerów zresztą też!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm, muszę iść zrobić sobie śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pito-burger przemawia do mnie o wiele bardziej niż burger:) Bardzo fajny pomysł i super nadziany:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne! i jak zawsze bajecznie kolorowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)