niedziela, 13 lutego 2011

Grillowany kurczak + salsa owocowo-warzywna

Hmmm... piękna, słoneczna niedziela. Przynajmniej u mnie. Bezchmurne niebo, słońce i rześkie powietrze. Dzień idealny.
W takim razie co tu zgotować tak by pasowało...?
Danie z kurczaka nie wydaje się może zbyt wytrawne, ale w tej wersji nadaje się na lekką kolacje we dwoje. Jest orzeźwiające, sycące, nie ma po nim uczucia ciężkości, za to dodaje pozytywnej energii:) Salsa emanuje ciepłymi, słonecznymi kolorami : żółty, pomarańczowy, czerwony. Aż czuć wiosnę:) Natomiast mięso jest wyraziste w smaku, miękkie i soczyste. Idealnie komponuje się z słodko-pikantną salsą. O słodkość zadbał tu świeży, bardzo soczysty ananas oraz pomarańcze.

SKŁADNIKI:
  • podwójny filet z kurczaka
  • przyprawa do grillowanego drobiu
  • oliwa 
      salsa:
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ananas
  • 3 pomarańcze
  • 1 cebulka czerwona
  • 1 cytryna
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3 szczypty chili
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Mięso podzielić na kotlety, posypać obficie z obu stron ulubioną przyprawą do grillowanych mięs, schłodzić w lodówce minimum 3 godz. lub na noc.
Pomidora po kroić w kostkę (usunąć gniazda nasienne), tak samo paprykę. Ananasa również pokroić w miarę równą wielością kostkę, usunąć zdrewniały środek. Pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić miąższ. Wszystko umieścić w dużej salaterce. Dodać drobno posiekaną cebulkę i natkę pietruszki. Cytrynę przekroić wzdłuż na pół. Wycisnąć sok z połowy i dodać do salsy. Doprawić solą, pieprzem i chili ( można dodać 1/4 strączka świeżej papryczki). Wymieszać.
Patelnię rozgrzać, posmarować odrobina oliwy. Grillować mięso z obu stron, do ładnego zarumienienia. *Smażyłam na karbowanej patelni grillowej z ciężką pokrywką. Podawać z kolorową salsą i z ćwiartka cytryny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)