- 1.5 litra wody
- 2 kostki bulionowe drobiowe
- 2 liście laurowe i 4 kulki ziela ang.
- 5 podudzi z kurczaka (pałki)
- włoszczyzna (w tym dwie marchewki, por, seler, pietruszka)
- mała puszka groszku zielonego
- 4 jaja ugotowane na twardo
- pieprz
- 6-8 łyżek sosu sojowego
- natka pietruszki
- żelatyna
- podawać z octem lub cytryną oraz majonezem
Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, zagotować (zebrać z wierzchu powstającą pianę). Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz duże kawałki selera, pora i pietruszki. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Rosół przelać na sicie. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Mięso oddzielić od kości, pokroić nożem. Groszek odcedzić z zalewy. Do kilku miseczek (ja zrobiłam 6) lub dwóch dużych naczyń włożyć plasterki jajka, plasterki marchewki, natkę pietruszki, kawałki mięsa i groszek. Resztę warzyw można wykorzystać np. do farszu na pierogi :) Rosół przyrządzić z żelatyną wg przepisu / proporcji podanych z tyłu opakowania. Ja dodałam 7 łyżeczek. Bulion rozlać do miseczek. Odstawić do stężenia w temp. pokojowej, a potem można schować do lodówki. Podawać z octem lub sokiem z cytrynki oraz z majonezem.