- 1/2 małej główki sałaty lodowej
- liść kapusty czerwonej
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 mała papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- szczypta soli
- pieprz SOS:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego Tao Tao
- płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sezam czarny
- sezam biały
Sałatę pokroić ostrym nożem na paski (poszatkować jak kapustę), tak samo liść kapusty czerwonej (dla kontrastu barw:). Marchewkę zetrzeć na cienkie, długie paski, paprykę na cienkie paski, cebulę przekroić na pół, a potem na cienkie plasterki, ogórka na cienkie półplasterki. Dodać szczypior, doprawić pieprzem i solą. Składniki na sos wymieszać dokładnie w małej miseczce, dodać do sałatki, wymieszać całość - podawać do obiadu. Ja podałam z żeberkami słodko-pikantnymi i ziemniakami puree.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)