Pyszne, świąteczne pierniczki w kształcie gwiazd i księżyców z kolorową posypką i lukrem :)
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 3 łyżki miodu lipowego
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka kakao
- 1 jajo
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki mleka Na lukier:
- cukier puder
- odrobina gorącej wody
- kolorowe posypki
- ewentualnie czekoladowa polewa
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsypać mąkę. W małym rondelku rozgrzać miód, dodać do mąki i szybko wymieszać. Dodać następnie cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika stale mieszając. Do masy dodać masło i jajo, nadal mieszać drewnianą łyżką. Mleko lekko podgrzać w rondelku i dodać do masy. Wymieszać i całość wyłożyć na wysypany mąką blat. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, podsypując mąką w razie potrzeby.
Pierniczki zawsze wychodzą :) Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm.
Wykrawać za pomocą szklanki lub foremek (np gwiazdek) dowolne kształty. Przekładać wycięte pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15 minut. Tak samo drugą partię.
Gotowe udekorować lukrem (wymieszać cukier puder z gorącą wodą - im mniej wody - tym gęstszy i bardziej biały lukier). Suche pierniki trzymać w zamykanym pojemniku by nie wyschły. Można je przygotować na tydzień - dwa tyg. przed Świętami (choć wytrzymują nawet 4 tygodnia) i udekorować bezpośrednio przed podaniem w Wigilię.
Smacznego!
Pierniczki zawsze wychodzą :) Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm.
Wykrawać za pomocą szklanki lub foremek (np gwiazdek) dowolne kształty. Przekładać wycięte pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15 minut. Tak samo drugą partię.
Gotowe udekorować lukrem (wymieszać cukier puder z gorącą wodą - im mniej wody - tym gęstszy i bardziej biały lukier). Suche pierniki trzymać w zamykanym pojemniku by nie wyschły. Można je przygotować na tydzień - dwa tyg. przed Świętami (choć wytrzymują nawet 4 tygodnia) i udekorować bezpośrednio przed podaniem w Wigilię.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)