Na 6 kieliszków:
- 3 śledzie marynowane podwójne (filety)/ lub solone
- 2 ogórki konserwowe/ lub kiszone
- 1 cebulka biała
- 2 cebulki czerwone
- 20 oliwek czarnych
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- świeżo mielony pieprz
- listki tymianku do ozdoby
- 1/3 szklanki oleju
- 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie przepłukać, osuszyć. Śledzie pokroić dowolnie, cebulę białą i jedna czerwoną na pół, a potem w prążki, ogórka pokroić w kostkę, oliwki w plasterki, doprawić pieprzem. Mając śledzia marynowanego - używamy ogórków konserwowych, ewentualnie kiszonych. Do matjasa solonego - tylko ogórków kiszonych. Wszystkie te składniki wymieszać w misce, dodać musztardę. Rozdzielić sałatkę do kieliszków. Olej podgrzać delikatnie w małym garnuszku, dodać paprykę słodką, sos sojowy i wymieszać. Rozlać po równo. Udekorować listkami tymianku oraz cząstką cebuli czerwonej. Podawać od razu z białym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)