- 1 kg ziemniaków
- 2 banany
- 1/2 zielonego jabłka
- włoszczyzna (1 marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek białej części pora)
- 1 cebulka
- 1 łyżka oleju
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela ang.
- 2 kostki bulionowe warzywne
- sos sojowy
- 1 łyżeczka curry
- pieprz
- sól (ewentualnie)
- śmietana
- natka pietruszki
Na łyżce oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Do garnka włożyć obrane, opłukane, pokrojone na grube kawałki warzywa, pokrojone banany, starte jabłko, kostki bulionowe, ziele i listki laurowe, zalać ok 1.2 l gorącej wody. Gotować do miękkości. Z zupy usunąć listki i ziele. Zmiksować. Jeśli jest zbyt gęsta (indywidualny gust), można dolać trochę wody. Zmiksowałam bez marchewki - pokroiłam ją na plasterki i dekorowałam talerze. Doprawić do smaku pieprzem, sosem sojowym, curry, dodać drobno posiekaną natkę. Na talerzach dekorować śmietaną, pieprzem, marchewką i natką. Skropić sosem sojowym. Pyszna zupa dla dużych i małych :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)