- 4 podudzia z kurczaka
- wywar warzywny (nie za słony!)
- 8 arkuszy papieru ryżowego Tao Tao (po dwa na 1 pałkę)
- sos sojowy Tao Tao
- 1 łyżka przyprawy staropolskiej do kurczaka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 żółtko kurze
- olej do smażenia
- kilka długich pasków zielonej części pora
- podawać z ziemniakami i koperkiem, sosem sojowym, sosem słodko-pikantnym chili Tao Tao oraz mizerią
Udka opłukać, osuszyć, usunąć skórę. Ugotować udka w wywarze warzywnym. Gotowe wyciągnąć, osuszyć i lekko przestudzić. W miseczce wymieszać żółtko, przyprawę staropolską i majeranek, dodać 1 łyżeczkę sosu sojowego, wymieszać. Papier ryżowy zanurzać na chwilę na talerzu z wodą, gdy zmięknie przełożyć na deskę, układać dwa - tak by jeden lekko nachodził na drugi. Mięso zanurzać w żółtku, kłaść na przygotowane na desce papiery ryżowe i zapakować dowolnie. Smażyć na złocisty / rumiany kolor na głębokim, rozgrzanym oleju. Gotowe pałki zawiązać zblanszowyanymi paskami pora. Podawać z ziemniakami z wody, sosem sojowym, sosem słodko-pikantnym chili oraz mizerią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)