- 1 długi ogórek zielony ze skórką
- 1/2 żółtego jabłka
- 1 cebulka szalotka
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżej mięty
- kilka listków świeżej kolendry
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- pieprz czerwony świeżo mielony
- szczypta soli
- sos sojowy Tao Tao do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego
Ogórka i jabłko opłukać. Ogórka zetrzeć do miski na cienkie plasterki za pomocą tarki warzywnej lub obieraka do warzyw - ewentualnie pokroić. Posypać solą. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne i również zetrzeć obierakiem na cienkie plastry, nie trzeba obierać ze skórki. Ja użyłam jabłka żółtego (golden delicious). Skropić cytryną. Do miski dodać również posiekane zioła, cebulkę pokrojoną w cienkie piórka, oraz śmietanę, miód, przyprawy, doprawić sosem sojowym. Wymieszać. Gotową mizerię można udekorować czerwonym pieprzem, kawałkiem jabłka, skórką cytrynową i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)