SKŁADNIKI:
- 6 podudzi kurczaka (pałki)
- bulion (może być z kostki)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- kawałek białej części pora
- mały kawałek selera
- 3 łodygi selera naciowego (+ nać)
- natka pietruszki
- 100 g ciecierzycy
- 4 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 duża cebula czerwona
- 4 ząbki czosnku
- sos sojowy
- sos sojowo-grzybowy Tao Tao
- 2 łyżki koncentratu
- pieprz
- kurkuma
- curry
Zaczynamy od ciecierzycy - należy ją namoczyć na dobę w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę odlać, przełożyć cieciorkę do garnku, dodać dwa listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, kawałek łodygi selera i ziemniaka. Zalać dużą ilością wody. Gotować ok. 1.5 godziny. Nie solić. W czasie gotowania ciecierzycy (po około 40 minutach) można przygotować resztę. Podudzia opłukać i usunąć z nich skórę, włożyć do garnka. Zalać bulionem, zagotować. Bulionu ma być tyle, by przykrywał warzywa i mięso, lecz nie ma to być zupa. Gdy wody będzie ubywać, można podlewać, by utrzymać poziom. Dodać dwa listki i ziele angielskie oraz pokrojone grubo: seler, por, marchew, seler naciowy i trochę naci, pokrojoną grubo cebulę i ząbki czosnku pokrojone w plasterki lub zmiażdżone dłonią. Dusić ok. 20 minut. Dodać pokrojone również grubo ziemniaki. Gotować ok. 10 minut. Ciecierzyca powinna być już dobra, więc należy odlać wodę od gotowania i dodać do garnka z mięsem i warzywami. Na koniec dodać pomidory z zalewą, przecier pomidorowy, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku dużą ilością sosu sojowego, łyżka sosu sojowo-grzybowego, kurkumą, curry i pieprzem. Podawać z bułką i pokrojonymi ziołami - nacią selera i pietruszki. Indywidualnie na talerzu, wedle gustu można jeszcze skropić sosem sojowym i posypać pieprzem :) Pyszne rozgrzewające danie na chłodne, jesienne dni.
No jutro mąż wraca po 4 dniach do domu z roboty to mu nagotuję. oh yeah. Marta
OdpowiedzUsuń