- SKŁADNIKI MOKRE:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1 duże jajo
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego Tao Tao SKŁADNIKI SUCHE:
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao gorzkiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 starty na drobno twardy piernik (bez lukru, nadzienia, czekolady) ORAZ:
- rodzynki
- 1/2 szklanki Grzańca Starotoruńskiego
- orzechy włoskie
- skórka starta z połowy pomarańczy NA WIERZCH:
- cukier puder
- odrobina gorącej wody
- kilka kropel soku z cytryny
- cukier (na karmel)
- gwiezdna posypka :)
- tłuszcz do wysmarowania foremek
By przygotować lukier - trzy czubate łyżki cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku ( im mniej wody tym lukier gęstszy, bardziej biały). Pędzelkiem rozsmarować na babeczkach, posypać od razu gwiazdkami. Na rozgrzanej patelni rozpuścić dwie łyżki cukru, a gdy będzie już ładny i brązowy, cienką strużką, za pomocą łyżeczki dekorować karmelem babeczki. Podawać do kawy. Idealne na Święta Bożego Narodzenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)