Śledzik a'la matijas w pysznym wydaniu - z owocami, orzechami i piernikiem - WARTY WYPRÓBOWANIA :)
SKŁADNIKI
- 4 filety śledziowe a'la matijas (250g) pokrojone w paski
- 5 pierniczków (bez nadzienia, lukru i czekolady) pokrojonych w drobną kostkę
- 1 zielone lub żółte jabłko pokrojone w cienkie kawałki lub kostkę, skropione cytryną
- 2 garści rodzynek namoczonych w gorącej wodzie
- 2 garści orzechów włoskich, drobniej pokrojonych/ pokruszonych
- garść płatków migdałowych
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- pieprz świeżo mielony kolorowy
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka listków tymianku suszonych SOS:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki miodu płynnego np. lipowego
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka innej, pikantnej musztardy
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na sos wymieszać ze sobą dokładnie.
Jeśli śledź jest mocno słony - zamoczyć na godzinę w mleku.
Do średniej salaterki wrzucić: pokrojonego śledzia, jabłko, rodzynki, cebulkę oraz orzechy i skórkę cytrynową, dodać pierniki i wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, cynamonem i tymiankiem. Dodać przygotowany wcześniej sos, wymieszać delikatnie. Przełożyć na półmisek i schłodzić pod przykryciem.
Udekorować pierniczkami.
Proste w wykonaniu danie wigilijne. Najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce by smaki "się przegryzły" a pierniczek przeszedł sosem i aromatem śledzika.
Rewelacyjny smak - zasmakuje śledziożercom i nie tylko :)
Jest to wersja z rodzynkami moczonymi w wodzie a nie w alkoholu - czyli również dla dzieci.
Sosu można przygotować więcej i doprawić pieprzem, podać osobno dodatkowo.
Jeśli śledź jest mocno słony - zamoczyć na godzinę w mleku.
Do średniej salaterki wrzucić: pokrojonego śledzia, jabłko, rodzynki, cebulkę oraz orzechy i skórkę cytrynową, dodać pierniki i wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, cynamonem i tymiankiem. Dodać przygotowany wcześniej sos, wymieszać delikatnie. Przełożyć na półmisek i schłodzić pod przykryciem.
Udekorować pierniczkami.
Proste w wykonaniu danie wigilijne. Najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce by smaki "się przegryzły" a pierniczek przeszedł sosem i aromatem śledzika.
Rewelacyjny smak - zasmakuje śledziożercom i nie tylko :)
Jest to wersja z rodzynkami moczonymi w wodzie a nie w alkoholu - czyli również dla dzieci.
Sosu można przygotować więcej i doprawić pieprzem, podać osobno dodatkowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)