- 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- kilka liści zewnętrznych czerwonej kapusty
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki pędów bambusa z zalewy
- 20 dag pieczarek
- olej lub masło do smażenia
- przyprawa chińska 5 smaków
- sól, pieprz
- 15 suszonych grzybów mun Tao-Tao
- 2 łyżki sosu sojowo grzybowego Tao-Tao
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego Tao-Tao
- sos sojowy jasny Tao-Tao
- 1 cebula
- bulion (ok. 1 litr)
- nać selera i pietruszki.
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- Ugotowany ryż
- Podawać z surówką z kapusty pekińskiej
Kapustę ugotować w garnku z dodatkiem soli i octu - w całości - stopniowo ściągać liście gdy zmiękną. W tym czasie przygotować mięso i pieczarki. Pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na maśle z cebulką, doprawić sosem sojowo-grzybowym i ciemnym sosem sojowym oraz pieprzem. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie. Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków, połączyć z posiekanymi liśćmi selera i natką pietruszki (łącznie ok. 1 łyżki). Podsmażone pieczarki zmiksować blenderem, dodać do mięsa, namoczone grzyby mun drobno pokroić, także dodać. Odsączyć pędy bambusa i dodać do farszu, wymieszać wszystko. Liście kapusty faszerować mięsem, zawijać w kopertę jak gołąbki. Liście modrej kapusty są grubsze i dłużej się gotują, nie są tak "elastyczne i plastyczne" jak te z białej kapusty. Zalać bulionem (tak, by przykryć gołąbki), dusić, obracając w szerokim, płaskim garnku ok. 40 minut, obracając - na małym ogniu. Mąkę rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody, dodać śmietanę. W małym garnku / rondelku zagotować resztę bulionu na sos. Dodać wodę z mąką i śmietaną, koncentrat, wymieszać, jeśli jest za gęste dodać troszkę wody. Doprawić szczyptą soli, jasnym sosem sojowym, pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)