- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mleka
- 1 jajo
- 1 łyżka mąki
- posiekana natka pietruszki
- posiekany koperek
- listki tymianku
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- sos sojowy
- 1 cebula
- gałka muszkatołowa
- łyżka masła
- 1/2 kostki bulionowej wołowej
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wodę odlać. Ziemniaki podusić na puree z odrobiną mleka, doprawić solą, pieprzem, dodać po 1 łyżce posiekanych ziół i trochę tymianku. Wbić jajo, dodać mąkę, wymieszać dokładnie. W dłoniach formować małe okrągłe lub podłużne placuszki, lekko je spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Będą smażone gdy sos będzie gotowy. Sos: Na łyżce masła, w rondelku podsmażyć pokrojoną cebulę. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszać, powoli wlewać do rondelka z cebulą, cały czas mieszając. W miarę potrzeby dolać wody - do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Dodać kostkę bulionową, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, gałką, ewentualnie solą. Dodać świeżych ziół w ilości wg uznania. Gdy sos jest gotowy, można usmażyć klopsiki puree. Smażyć z obu stron, na rozgrzanym dobrze oleju, na złocisty kolor. Obracać delikatnie. Podawać z dodatkiem sosu. Ja jadłam z pieczarkami i ogórkiem konserwowym :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)