Strony

piątek, 12 listopada 2010

Pierogi z kaszanką, jabłkiem i kapustą

SKŁADNIKI:

    NA CIASTO:
  • 250 g mąki (+ do podsypywania)
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki majeranku
  • NA FARSZ:
  • 300 g kaszanki
  • 1 łyżka masła
  • 1 jabłko obrane
  • 4 łyżki kiszonej kapusty ( +liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego, szczypta vegety, kilka suszonych borowików)
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sos sojowy
  • czubrica zielona
  • JAKO DODATKI:
  • cebula czerwona i biała podsmażona na maśle
  • natka pietruszki
  • czerwony pieprz
  • DO GOTOWANIA PIEROGÓW:
  • osolony wrzątek z dodatkiem 2 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE:
FARSZ: Kapustę poszatkować nożem, zalać wrzątkiem, gotować ok. 30 min z dodatkiem vegety, ziela angielskiego, liścia laurowego oraz wcześniej opłukanych pokrojonych grzybów.Na łyżce masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kaszankę (u mnie wyrobu domowego), smażyć kilka minut minut mieszając. Doprawić do smaku czubricą, sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozdzielić kaszankę na pół, do jednej części dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, wymieszać i przesmażyć. Do drugiej części dodać ugotowaną odciśniętą kapustę z grzybami (bez liścia i ziela).

CIASTO: Do miski przesiać mąkę dodać pół szklanki wrzątku, wymieszać szybko łyżką, dodać jajo, sól i olej, wymieszać dodać resztę wody i ponownie wymieszać. Przełożyć na wysypana mąką stolnicę, zagnieść gładkie ciasto. W trakcie zagniatania dosypać majeranek. Ciasto podzielić na cztery części (wyjdzie ok. 20-24 pierogi dając czubatą łyżeczkę farszu na jednego pieroga). Każdą część uformować w długi wałek (jak na kopytka) rozwałkować podsypując mąką w razie potrzeby (by się nie kleiło) najpierw wzdłuż, następnie wszerz. Na powstały długi placek nakładać czubatą łyżeczkę farszu w odstępach ok. 2 cm. Ciasto naciągnąć i przykryć nim farsz - złożyć wzdłuż na pół (coś na kształt strączka groszku :) wolne przestrzenie przydusić palcem i wykrajać szklanką pierogi, zlepiając dowolnie brzegi palcami. Tak postąpić z resztą ciasta. Wbrew pozorom jest to bardzo prosty i szybki sposób. Tak przygotowane pierogi gotować na dwie partie: słodkie/ kwaśne w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, 2-3 minuty od wypłynięcia, wyciągać na sito. Podawać z dodatkiem podsmażonej na maśle cebulki, posypać czerwonym pieprzem, udekorować natką pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)