środa, 22 lutego 2012

Sałatka z grillowanym kurczakiem, warzywami i czerwoną pomarańczą

Dziś proponuję lekką i sycącą sałatkę z grillowanym kurczakiem. Uwielbiam wytrawne połączenia mięsa, ryby czy sera + dodatek owoców. Kilka podobnych możecie już znaleźć na blogu, ale oto kolejna propozycja, bo w środku zimy trochę energetyzujących kolorów na talerzu każdemu się przyda. Słodkie, czerwone pomarańcze to dla mnie hit. Są bardzo soczyste, mimo tego, że tak niepozorne, małe (wielkością przypominają gigantyczne mandarynki), ale mają w sobie megamoc ;) Przy tym daniu użyłam ich soku do marynowania mięsa i do majonezowego sosu (co dało ciekawy efekt smakowy i śliczną różową barwę), oraz bezpośrednio jako składnik sałatki, pokrojone w cząstki. Do tego pyszne grzanki z masłem pietruszkowo-czosnkowym. Efekt ? Zachwyt moich (i nie tylko) kubków smakowych oraz zaspokojenie głodu :)

SKŁADNIKI (na 3 porcje):
kurczak i marynata:
  • 450-500 g filetu z piersi kurczaka
  • sok z 1/2 soczystej czerwonej pomarańczy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • słodka i ostra mielona papryka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka igiełek rozmarynu
  • sól (dodana tuż przed grillowaniem/smażeniem !)
oraz:
  • 150 g czerwonej kapusty
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 główki małej sałaty lodowej
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 soczystej czerwonej pomarańczy
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 niedużego zielonego ogórka
  • 3 małe czerwone pomarańcze
  • 1 mała puszka słodkiej kukurydzy
  • 150-200 g słodkich jasnych winogron bezpestkowych
  • oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze fileciki, grubości max 1,5 cm. Kawałki natrzeć papryką słodką, kolorowym pieprzem i odrobiną ostrej, mielonej papryki. Miód wymieszać w filiżance z olejem i sokiem z 1/2 pomarańczy. Umieścić w naczyniu lub zamykanym worku, dodać plasterki czosnku i igiełki rozmarynu (najlepiej świeżego). Wstawić przykryte folią do lodówki na kilka godzin.
Z kapusty usunąć zewnętrzny liść i poszatkować bardzo cienko, posolić, dodać 1-2 szczypty cukru, wymieszać i przydusić inną miską z obciążeniem (np słoik z wodą) na ok. 15 minut by puściła soki i lekko zmiękła. Sałatę poszatkować w cienkie paski, marchewkę zetrzeć na wiórki (użyłam specjalnego nożyka, ale można zetrzeć na tarce o dużych oczkach).
Paprykę pokroić w dużą kostkę i grillować po 5 minut z każdej strony, na mocno rozgrzanej, lekko naoliwionej płycie grilla lub patelni (ewentualnie podpiec 15 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni).
Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej, mocno rozgrzanej patelni 2-3 min, potrząsając raz po raz.
Kukurydzę odcedzić z zalewy, cebulę pokroić w cienki krążki, opłukane winogrona przekroić na połówki, ogórka obrać, pokroić wzdłuż, usunąć pestki łyżeczką i pokroić w tzw "nerki". Trzy małe pomarańcze obrać i wyfiletować (wykrajać ostrym nożem cząstki, oddzielając je od błonek).
Sos: majonez wymieszać z sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy, doprawić do smaku pieprzem. Sos będzie miał ciekawy, różowy kolor. Wymieszać sos z sałatą, wiórkami marchewki i kapustą czerwoną. Umieścić na talerzach, posypać uprażonym słonecznikiem. Kurczaka posypać solą, grillować z obu stron na mocno rozgrzanej powierzchni grilla elektrycznego lub patelni (niekoniecznie grillowej) do pojawienia się ciemnych pasków. Filety z kurczaka umieścić na talerzach z sałatką (można je od razu pokroić po skosie), wokół wkomponować pokrojone wcześniej warzywa i owoce. Podawać z grzankami z pszennej bagietki z masłem pietruszkowo-czosnkowym. Jako dekoracja na zdjęciu listki rukoli i cząstka cytryny.













11 komentarzy:

  1. Cóż za paleta kolorów! A czerwonymi pomarańczami zajadam się codziennie od początku zimowego sezonu i jeszcze długo nie przestanę. Przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ pięknie wygląda ta sałatka i jakie cudne kolory :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. jak patrze na takie jedzenie to zastanawiam się jak niektórzy mogą żyć na mc donaldach albo kanapkach, w życiu bym czegoś takiego nie oddała za jakieś frytki czy hamburgery

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie kompozycje! Patrzeć, jeść i robić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kompozycja idealna na pocieszenie oka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam słów opisujących tę sałatkę, poza jednym - przecudna! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bym jej nie zjadła sorry dziewczyny... Miałabym wyrzuty sumienia, że taką kompozycję zepsułam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne kolory - lato w środku zimy :) Jestem zdecydowanie za takim kolorowym jedzeniem!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Alez apetycznie to wygląda! Piękne :) Grzaneczki szczególnie ślicznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)